GALA magasin
You Are Reading
Gustaf Skarsgård återvänder till Dramaten & tar Alex Schulmans monolog till premiär
0
Musik & Teater

Gustaf Skarsgård återvänder till Dramaten & tar Alex Schulmans monolog till premiär

Alex Schulman, Alexander

Alex Schulmans monolog Tröstrapporter skulle haft premiär våren 2020, men tjugosju helt utsålda föreställningar på Stora scenen fick skjutas upp på grund av pandemin. Nu är det klart att den kommer upp på repertoaren i höst med Gustaf Skarsgård i rollen. Urpremiär den 16 september. Biljetterna släpps torsdag 12 maj, klockan 10.00.

Gustaf Skarsgård, Alex Schulman
Gustaf Skarsgård och Alex Schuman.

–Jag hade inte trott att det skulle bli en monologföreställning som drog mig tillbaka till scenen. Mycket av det jag saknat med teatern är just att vara en del av en ensemble. Men texten var helt enkelt oemotståndlig, och det är oerhört spännande att få utforska den tillsammans med Alex, säger Gustaf Skarsgård.

Gustaf Skarsgård

–Jag såg Gustaf här på Dramaten någon gång i början av 00-talet och har varit en beundrare av honom sedan dess. Jag är väldigt glad att han vill spela Tröstrapporter. Jag har alltid tänkt, när jag ser honom i filmer eller på scener, att det ser så lätt ut för honom, allt han gör är så melodiöst och sömlöst. Det är först nu när jag arbetar med honom som jag inser vilket hårt arbete han lägger ner för att få det att se så enkelt ut. Det är otroligt inspirerande att se, och få vara en del av, säger Alex Schulman som även ska regissera sin pjäs.

Alex Schulman

Monologens titel Tröstrapporter anspelar på den radioupplästa Sjörapportens lugnande och tröstande inverkan på lyssnaren. Musiken är specialskriven av kompositören Jacob Mühlrad i samspel med pianisten Joel Lyssarides.

Gustaf Skarsgård är skådespelare och har tidigare medverkat i flera pjäser på Dramaten, bland annat i Shakespeares Köpmannen i Venedig (2004) och Lika för lika (2005). Han har skrivit manus och regisserat novellfilmen Människor helt utan betydelse, baserad på Johan Klings roman med samma namn. Gustaf har haft flera stora roller i både svenska och utländska filmer, bland annat Utvandrarna, dramaserien Vikings och den norska Oscarsnominerade filmen Kon-Tiki.

Alex Schulman är författare, kolumnist och radioproducent. Just nu är han aktuell med Bränn alla mina brev som filmatiseras i regi av Björn Runge. I september utkommer hans nya roman Malma station.

Foto: Klara G.