GALA magasin
You Are Reading
Grattis på födelsedagen vackra drottning Silvia!
0
Kungligt

Grattis på födelsedagen vackra drottning Silvia!

Drottningen

Idag fyller vår drottning 78 år. Drottning Silvia, som är lika vacker på insidan som på utsidan,  föddes den 23 december 1943 i Tyskland. Hennes mamma var från Brasilien och Silvia bodde där i tio år som barn. Drottningen tog studenten 1963 i Tyskland. Hon utbildade sig till tolk, och hjälpte människor att tala med varandra, fast de talade olika språk. Hon översatte från och till spanska. Drottningen talar språken svenska, tyska, engelska, franska, spanska och portugisiska. Drottningen arbetade också med OS i flera år .

Familj
Drottningen träffade Kungen under OS i München 1972. De förlovade sig på Stockholms slott 1976 och gifte sig samma år.
Kungen och Drottningens bröllop 1976 och fick sedan tre barn: Victoria, Carl Philip och Madeleine. De bodde först på Stockholms slott och flyttade sedan till Drottningholms slott i Stockholm. Dit kommer nu kungaparets åtta barnbarn och hälsar på mormor/farmor och morfar/farfar.

Arbete
Drottning Silvia följer ofta med Kungen på olika resor i Sverige och andra länder. Drottningen besöker även olika myndigheter, skolor och universitet. Hon är ofta med på konferenser och liknande. Drottningen hjälper gärna barn. Drottningen har startat en egen stiftelse, som arbetar för att barn i världen ska få det bättre. Drottningen är också hedersledamot i en förening
som arbetar mot droger. Drottningen har även startat Silviahemmet i Drottningholm, som forskar och arbetar med vård av gamla människor med demens. Det är en sjukdom som gör att äldre människor förstår och minns dåligt. Drottningen är dessutom ordförande i Kungaparets Bröllopsfond, som arbetar med forskning om sport och idrott
för barn med funktionshinder. Drottningen har dessutom studerat teckenspråk för att kunna tala med hörselskadade.

Intressen
Drottningen är precis som Kungen intresserad av natur. Hon åker gärna skidor och rider.  Hon är intresserad av blommor och trädgårdar och har tillsammans med Kungen ansvar för den vackra parken på slottet Solliden på Öland. Drottning Silvia går gärna på teater, opera och konserter.

Vi hoppas att vår fina drottning får en fantastisk födelsedag som hon kan fira med alla sina nära och kära i år eftersom prinsessan Madeleine med familj är hemma i Sverige. Här är några av GALAs favoritbilder på drottningen från året som gått.

DrottningenDrottningenDrottning SilviaDrottningenKungaparet

Foto: Pelle T Nilsson, SPA