Det blev ett brons till Gustav Leonhardt och Team Sweden i världsfinalen av Bocuse d’Or. Bakom de exklusiva tävlings-faten, som även de var med i poängbedömningen, står designern John Andersson som tillsammans med Lursta Cast Iron har förenat skandinavisk enkelhet med tävlingens franska tradition.
Världsfinalen av Bocuse d’Or har nyligen gått av stapeln i Lyon där Sverige tillsammans med 64 andra länder har tävlat i den främsta och mest prestigefyllda internationella tävlingen för kockar. Att Sverige fortfarande platsar som en av världens bästa gastronomiska nationer bevittnar bronsplatsen.
Lätt förenklat tävlar kockarna om att skapa rätter med perfekta smaker och iögonfallande presentationer. Tävlingsuppgiften innebär även att presentera på två specialdesignade serveringsfat och där dessa ingår i poängbedömningen. Sveriges kandidat, Gustav Leonhardt, gav designern John Andersson och Lursta Cast Iron det ärofyllda uppdraget att designa tävlingsfaten, ett arbete som har utförts i nära samarbete med Gustav. John driver Lursta Cast Iron tillsammans med Andreas Stridkvist, tredje generationens gjutare och VD.
När John beskriver tävlingsfatet för Bocuse d’Or står hans passion för detaljer, ett helhetstänk och det hantverksmässiga tydligt i centrum.
– Utmaningen var att skapa något som förenar skandinavisk enkelhet med tävlingens franska tradition. Att hitta en balansgång mellan det minimalistiska strama uttrycket och det pråliga. Ett konstverk med wow-faktor och samtidigt den mest funktionella och säkra konstruktionen där det inte får finnas utrymme för att något trillar av eller glider. Detta samtidigt som fatet så optimalt som möjligt ska framhäva en form, färg eller en snittyta på en råvara, berättar John.
Jämfört med fjolårets fat för EM bestod årets uppdrag även av att designa ett mindre fat. Två fat som tydligt skulle hänga ihop, men där den mindre inte fick vara en kopia i en annan storlek.
– Materialen är mässing, rostfritt stål och textil som vi har lyft in på ett intressant vis. Utmärkande är att vi har klätt en mjuk botten i sidentyg, med ambitionen att få in det dukade bordet och den fina restaurangupplevelsen, säger John.
Arbetsmodellen för det prestigefulla projektet beskriver John som ett sömlöst, nära samarbete i enlighet med gammal tradition inom industrin.
– Förr ringde industrin ofta in formgivare och man var flera olika kompetenser som engagerade sig på djupet. Lurstas arbetsmodell är inspirerad av en klassisk era i svensk tillverkningshistoria där konstnärer och formgivare fördes samman med etablerad industri som var vanlig under 1920-talet, säger John.
Tävlingsfaten är tillverkade av de bästa hantverkarna inom området. Helheten har satts samman på Lurstas gjuteri där kompetensen av traditionellt hantverk och modern teknik finns. John och Andreas har även samarbetat med smyckesdesignern Cornelia Webb för att få expertkunskap om att förstärka känslan av fatet som ett smycke, samt med Widholm Thimander, specialister på arkitektritade möbler och metallinredningar för restauranger.
Bakom de exklusiva tävlingsfaten till Team Sweden i Bocuse d’Or står designern John Andersson på Lursta Cast Iron. Fotograf: Gustaf Björlin / The Food Office.
Tävlingsuppgiften innebär att presentera en rätt på två specialdesignade serveringsfat och där dessa exklusiva fat ingår i poängbedömningen. Fotograf: Gustaf Björlin / The Food Office.