GALA magasin
You Are Reading
Erik Haag och Lotta Lundgren leder TV4:s storsatsning ”Återskaparna”
0
Film & TV

Erik Haag och Lotta Lundgren leder TV4:s storsatsning ”Återskaparna”

Erik Haag och Lotta Lundgren.

Erik Haag och Lotta Lundgren kommer programleda det helt nya programformatet ”Återskaparna”. Här kommer tittarna tas med på en känslosam resa där gamla, slitna och mycket speciella föremål får ett nytt liv. Fantastiska historier och livsöden är i fokus i detta spännande och varma program för hela familjen.

– Återskaparna var en av anledningarna till att vi ville gå över till TV4 – det är ett otroligt fint program som på sätt och vis känns som en motkraft till samtidens konsumtionskultur med slit-och-slängvaror med kort livslängd, säger Lotta Lundgren.

I Återskaparnas verkstad finns några av landets absolut främsta hantverkare som alla är experter inom olika områden. I varje avsnitt får verkstaden besök av ett antal människor som tagit med sig ett trasigt eller skadat föremål som av olika anledningar fått en central betydelse i deras liv. Alla dessa föremål har ett starkt personligt värde för de människor som lämnar in dem.

– Det handlar ofta om saker som blivit en form av museiföremål i den egna familje- eller släkthistorien. Ting som bär minnen och av olika anledningar har ett stort känslomässigt värde – ibland för en hel familj, ibland för en enskild person, säger Erik Haag.

I varje avsnitt får tittaren följa hantverkarnas arbete i att restaurera och reparera föremålen, ofta i samarbete med varandra. Eftersom många föremål är helt unika och uppgiften är att återskapa dem till det skick som ägaren minns att det en gång var i, finns det inga standardlösningar att tillgå.

– Något som våra hantverkare ofta återkom till var att bibehålla föremålets själ, att vara rädd om dess historia och alla spår av liv. Att renovera en gammal sak till original eller nyskick är en sak men i det här fallet var uppdraget ett annat,” säger Lotta Lundgren.

Programmet är det första uppdraget för Erik och Lotta som programledare på TV4.

– Med glädje, glimten i ögat och värme lotsar de tittarna genom programmet. Det blir en resa om kära ting, starka historier och skickligt hantverkeri. Men det blir även en del tips och trix om hur man tar hand om sina ägodelar och vårdar det man har kärt. Det är svårt att inte beröras, fascineras och förundras av Återskaparna, säger Catrin Magnusson, exekutiv producent på TV4.

Återskaparna har premiär i början av nästa år på TV4 och TV4 Play.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4