GALA magasin
You Are Reading
En hyllningsfest för ABBA – utan ABBA
0
Nöje

En hyllningsfest för ABBA – utan ABBA

Den 6 april 1974 förändrade ABBA det svenska musiklivet för all framtid. Exakt 50 år senare firar SVT deras vinst i Eurovision med en direktsänd musikalisk och nostalgisk fest från Cirkus i Stockholm . Den svenska musikeliten hyllar ikväll, tillsammans med människor från hela världen, bandet som fortfarande är älskat på alla kontinenter. Kungaparet kommer att vara på plats denna hyllningskväll, det kommer däremot inte ABBA-medlemmarna själva som har tackat nej till att medverka.

– Agnetha, Frida, Björn och Benny har gemensamt beslutat sig för att tacka nej till samtliga förfrågningar i samband med jubileet”, meddelade deras manager Görel Hanser tidigare i vår. Benny Andersson sade nej tack även till en återförening på Eurovision i Malmö i maj.

– Jag vill inte, sade han i en intervju i BBC Newsnight.

Här är de återföreningar som ABBA medverkat på:
Efter splittringen 1982 återförenades ABBA 1986 då de framförde ”Tivedshambo” i SVT:s ”Här är ditt liv” i ett avsnitt tillägnat gruppens producent Stikkan Andersson.

Vid den svenska galapremiären av spelfilmen ”Mamma mia!” 2008 sågs de tillsammans, liksom vid premiären av ”Mamma mia! The party” 2016 då de gjorde en spontan gruppvinkning till publiken.

2022 mötte de offentligheten i samband med premiären av den digitala föreställningen ”ABBA Voyage” i London.

Foto: SVT