GALA magasin
You Are Reading
Drottningen: ”Det är viktigt att vi inte glömmer bort barn och äldre med allergier”
0
Kungligt

Drottningen: ”Det är viktigt att vi inte glömmer bort barn och äldre med allergier”

Drottningen

Onsdagen den 17 mars invigde drottning Silvia konferensen Allergilyftet med ett digitalt tal från Drottningholm. Den digitala konferensen Allergilyftet arrangeras av Astma- och allergiförbundet som drottningen är beskyddare av. Under dagen deltog experter, beslutsfattare och medlemmar från Astma- och allergiförbundet för att lyssna till aktuell kunskap om astma, allergi och toleransutveckling. Särskilt fokus låg på Finlands nationella allergiprogram och vilka möjligheter det finns att initiera ett liknande program i Sverige.

Drottningen inledde konferensen med ett tal i vilket hon bland annat sade:

”För många barn med allergi och föräldrar med allergiska barn är aktiviteter som andra upplever som roliga i stället en källa till oro: Att fira födelsedag med kamrater, att spela fotboll ute på våren, eller att hämta mat i skolbespisningen innebär en risk att utsättas för det man är allergisk mot.

Att ständigt behöva vara vaksam, att inte kunna äta det andra äter eller göra det andra gör – allt detta gör att många barn känner sig annorlunda och begränsas i sin vardag.

Ibland kan allergier växa bort. Men för många varar de hela livet. Därför är det viktigt att vi inte heller glömmer bort äldre med allergier. Till exempel inom äldreomsorgen, en fråga som ligger mig särskilt varmt om hjärtat. Äldre- och demensvården behöver erbjuda goda, allergisäkra miljöer där alla kan må bra.”

Foto: Jonas Borg/Kungl. Hovstaterna