GALA magasin
You Are Reading
Drottningarna – dramatiserad dokumentärberättelse med Sofia Helin
0
Film & TV

Drottningarna – dramatiserad dokumentärberättelse med Sofia Helin

Sofia Helin

Sveriges drottningar har i århundraden stått gömda bakom sina kungar. Nu lyfter TV4 och C More fram dem i ljuset. Sofia Helin programleder för första gången en storslagen serie om åtta svenska drottningars liv och öden. Via praktfulla rekonstruktioner fylls avsnitten av maktintriger och förbjuden kärlek, passion och pantsatta kronjuveler samt svek, svartsjuka och statskupper. Drottningarna har premiär på TV4 och C More hösten 2020.

– Jag var väldigt nyfiken på de här drottningarna och kände en lust inför projektet. Jag har sedan tidigare ett stort historieintresse och har lärt mig massor under vårt arbete. Det ger nya perspektiv och det har varit väldigt roligt att spela in programmet, säger Sofia Helin.

Varje avsnitt vigs i sin helhet åt en drottning och hennes fascinerande historia. Inspelningarna har under hösten skett på kungliga slott och herresäten runt om i landet. Med grandiosa klänningar, korsetter och krinoliner samt historisk rekvisita har tidsandan återskapats in i minsta detalj. Hästar, kanoner och hundratals statister har använts för att ge liv åt de mest dramatiska händelserna i varje drottnings liv.

– Drottningarna är vår största satsning hittills i den dokumentära genren. Att få levandegöra den svenska historien genom dessa åtta fascinerande och starka drottningar är något av en dröm och jag är övertygad om att dessa berättelser kommer att både berika och engagera en stor publik i Sverige, säger Fredrik Arefalk, kanalchef för TV4 och C More film & serier.

Välrenommerade historiker och forskare har konsulterats i all planering och medverkar även i avsnitten för att förklara de historiska sammanhangen.

– Produktionsbolaget Art&Bob Television har gjort ett imponerande jobb med att ge dessa makalösa kvinnoöden kött och blod i rutan. Det är ett nytt grepp på den svenska regentlängden, och vi hoppas att tittarna vill följa med på tidsresan, säger Hans Abrahamsson, exekutiv producent på TV4.

Sofia Helins roll är att som ciceron ta med tittarna på en svindlande färd genom Sveriges historia, så som drottningarna skulle berättat den.

Sändning i TV4 och C More hösten 2020.

 

Drottningarna:

Karin Månsdotter (1550-1612)

Kristina (1626-1689)

Hedvig Eleonora (1636-1715)

Lovisa Ulrika (1720-1782)

Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781-1826)

Desideria (1777 – 1860)

Lovisa av Nederländerna (1828-1871)

Victoria av Baden (1862-1930)

Foto: Karolina Henke/TV4