GALA magasin
You Are Reading
Den där Mary – Danmarks nya drottning
0
Kungligt

Den där Mary – Danmarks nya drottning

Drottning Mary av Danmark, född Mary Elizabeth Donaldson den 5 februari 1972 i Hobart, Tasmanien, har blivit en framstående och omtyckt medlem av den danska kungafamiljen. Gift med Danmarks regerande monark, kung Frederik, har drottningen spelat en viktig roll i att förena tradition med modernitet. Paret har fyra barn tillsammans, varav äldste sonen, Christian, blev kronprins samma dag som hans pappa Frederik tog över tronen efter drottning Margrethe.

Mary Donaldson föddes och växte upp i Australien som den yngsta av fyra barn. Hon studerade juridik och handel vid University of Tasmania och arbetade sedan inom marknadsföring och kommunikation. Marys liv tog en dramatisk vändning när hon 2000 träffade kronprins Frederik av Danmark under de Olympiska sommarspelen i Sydney. Deras förhållande utvecklades, och de gifte sig den 14 maj 2004 i Köpenhamns domkyrka.

Drottning Mary och kung Frederik har fyra barn tillsammans: Prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine. Deras öppna familjeliv har varit en viktig del av den danska kungafamiljens popularitet. Drottningen har betonat vikten av en balanserad familj och har aktivt deltagit i sina barns uppfostran.

Drottning Mary har ägnat mycket tid åt välgörenhet och samhällsengagemang. Hon är involverad i flera organisationer och stöder initiativ som främjar hälsa, utbildning och jämlikhet. Drottningen har även fokuserat på att öka medvetenheten om psykisk hälsa och har varit en förespråkare för att minska stigmat kring detta ämne.

Med sitt eleganta och sofistikerade modeval har drottning Mary blivit en stilikon och en representant för dansk design. Hon har en förmåga att kombinera klassisk kunglig elegans med moderna trender, vilket har gjort henne populär både nationellt och internationellt.

Som drottning har Mary deltagit i många officiella evenemang och statsbesök, och hon har blivit en viktig diplomatisk representant för Danmark. Hennes närvaro och charm har bidragit till att stärka Danmarks internationella relationer.

Drottning Mary av Danmark har visat att kungliga inte bara har en ceremoniell roll utan också kan vara engagerade och aktiva medlemmar av samhället. Hennes bidrag till välgörenhet, samhällsengagemang och diplomati har gjort henne omtyckt både i Danmark och internationellt. Med en kombination av modernitet och tradition fortsätter vackra drottning Mary att vara en förebild och en viktig symbol för det danska kungahuset.

Foto: Danske Kongehus