GALA magasin
You Are Reading
Bluffen Oscar Zia – dokumentär om psykisk ohälsa och prestationsångest
0
Film & TV

Bluffen Oscar Zia – dokumentär om psykisk ohälsa och prestationsångest

SVT Plays Edit följer Oscar Zia i en ny dokumentär på SVT. Oscar Zia har under flera år fått drömjobb efter drömjobb – trots det växer självhatet. Musik blev tidigt en tävling och den konstanta jakten på röster och likes har förstört honom. Kan han hitta – och acceptera – sig själv? Edit följer honom under en skivprocess som också kom att bli en existentiell resa.

– Hur mycket som jag gett ifrån mig som jag aldrig får tillbaka, som typ att bara komma ut att jag kände en jättehets kring det. Det tror jag har tagit ifrån mig jättemycket respekt till mig själv, säger Oscar Zia i dokumentären.

Palmer Lydebrant har följt honom under året och arbetet med nya skivan och märkte satt vissa frågor var jobbigare än andra.

– När jag researchade Oscar så tyckte jag mig se en tendens i hans svar kring frågor om psykisk ohälsa och prestationsångest. Jag kunde också relatera kring vissa känslor och tankar – speciellt som bög men också hos andra bögar, säger filmaren Palmer Lydebrant.

Medverkande: Oscar Zia, artisten Molly Hammar och psykologen Pär Säthil.

Programmet har premiär på SVT Play den 1:a november.

Foto: Janne Danielsson/SVT