GALA magasin
You Are Reading
Begick semlan ett kungamord…?
0
Kungligt

Begick semlan ett kungamord…?

Semla

I år är det 250 år sedan kung Adolf Fredrik åt sin sista semla eller fastlagsbulle, som den också kallas.
Adolf Fredrik var kusin till Karl XII:s systerson Karl Fredrik och valdes till tronföljare efter Fredrik I och Ulrika Eleonora den yngre, som inte fick några egna barn. Frihetstiden rådde i Sverige och kungens makt var synnerligen begränsad. Hans viktigaste uppgift var att skriva under de beslut som riksrådet redan tagit.

På fettisdagen 1771 serverades Adolf Fredrik en storslagen kunglig supé som avslutades med semlor. 1700-talets semlor såg inte riktigt ut som dagens gräddfyllda bullar. De bestod av vetebullar fyllda med en blandning av brödinkråm, grädde och riven mandel och de serverades varma i mjölk.

Efter den omfångsrika middagen började Adolf Fredrik att må dåligt. Han hjälptes in i ett angränsande rum där han avled. Den egentliga dödsorsaken var troligen slaganfall, vilket inte hindrade ryktet om den dödliga semlan att spridas. Poeten Johan Gabriel Oxenstierna skrev i sin dagbok den 16 februari att semlan bör ”drifvas i landsflykt ur Sverge, sedan den begådt ett kungamord.”

Sonen, kronprins Gustav, befann sig på Operan i Paris när han nåddes av beskedet att hans far avlidit och att han således övertagit tronen som Gustav III. Den gustavianska eran hade tagit sin början.

Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna