GALA magasin
You Are Reading
Bang & Olufsen återskapar en klassiker
0
GALA deluxe

Bang & Olufsen återskapar en klassiker

Bang & Olufsen ger ännu en ikonisk produkt nytt liv i och med lanseringen av musiksystemet Beosystem 9000c. Det nya systemet har en helt restaurerad och omarbetad Beosound 9000 CD-spelare från 90-talet. En spelare som kombinerats med Bang & Olufsens moderna Beolab 28-högtalare för en kraftfull lyssningsupplevelse.

Efter framgången med skivspelaren Beogram 4000c under 2020 är Beosystem 9000c nästa projekt i arbetet med att återskapa klassiker. Ett arbete som visar Bang & Olufsens engagemang för varumärkets löfte om lång livslängd: ”Att skapa produkter som kan stå emot tidens tand.”

”Med vår serie Recreated Classics visar vi hur Bang & Olufsens unika kompetens inom ljud, design och hantverk skapar långvariga, cirkulära produkter. Vi vill visa att en produkt från ett tidigare liv kan vara lika attraktiv som en ny produkt och att en högkvalitativ produkt som Beosound 9000 inte behöver ha ett bäst-före-datum”, säger Mads Kogsgaard Hansen, Head of Product Circularity & Portfolio Planning på Bang & Olufsen. Han fortsätter:

”Vi ville göra mer än att enbart visa upp vårt engagemang för produkters livslängd, vi ville fira den renässans för fysiska medier som har ägt rum de senaste åren. Vinyl- och CD-skivor har återgått till att vara något speciellt, där människor investerar tid och energi för att få kontakt med musiken och artisterna de älskar. Lång livslängd i design och passionen för musiklyssning är det vi firar med lanseringen av Beosystem 9000c.”

Bang & Olufsen har köpt tillbaka 200 enheter av den ursprungliga Beosound 9000 CD-spelaren till företagets fabrik i Struer, Danmark. Samma plats som där de skapades med start 1996. CD-spelarna har demonterats och inspekterats noggrant av ett team av skickliga servicetekniker, av vilka några var och med skapade originalet på 90-talet. Varje enskild komponent har rengjorts och noggrant reparerats. Därefter har varje system inspekterats, testats och finjusterats individuellt för att uppfylla Bang & Olufsens exakta specifikationer.

Återskapad för en modern livsstil
Bang & Olufsens designteam har byggt vidare på CD-spelarens ursprungliga design och har inverterat den djupa svarta och naturliga aluminiumfinishen i den ursprungliga designen av Beosound 9000. De perfekt matchande Beolab 28-högtalarna har en unik design med lameller i naturligt aluminium och en aluminiumfot som har en svarvad djupsvart (Cosmic Black) yta, vilket skapar illusionen av oändligt djup i flera lager.

”Vi ville ge Beosound 9000 en vassare design samtidigt som vi behöll den ursprungliga designens integritet. För att göra detta introducerade vi en Cosmic Black-finish på Beosound 9000:s aluminiumplatta så att CD-skivorna ännu mer sticker ut som konstverk, vilket var Lewis ursprungliga designavsikt. Detta skapar en skarp kontrast mot det naturliga aluminiumet på kontrollpanelen, vilket ger en djärv och modern finish samtidigt som det refererar till 90-talsestetiken hos den ursprungliga CD-spelaren”, säger Tiina Kierysch, designchef på Bang & Olufsen. ”Resultatet är tidlöst och visar att även om de två produkterna designades under olika årtionden blir de nära besläktade genom appliceringen av färger, material och ytbehandlingar”, fortsätter hon.

Beosystem 9000c är ett exempel på Bang & Olufsens expertis inom aluminiumhantverk. För att skapa de olika ytbehandlingarna har aluminiumet borstats, etsats och därefter pärlblästrats. Alla aluminiumelement i Beosound 9000 är originaldelarna som har bearbetats och anodiserats för att skapa enhetlighet mellan produkterna trots att det är decennier mellan dem.

En återupplivad ikon: Beosound 9000
Beosound 9000 introducerades först 1996 som ett musiksystem med en CD-växlare för sex skivor och inbyggd AM/FM-radio. Systemet erbjöd visuell uppspelning när CD-formatet stod på sin absoluta topp.

Den designades ursprungligen av den hyllade industridesignern David Lewis, vars ideologi var att alla produkter skulle ha en lång livslängd, både i önskvärdhet och hållbarhet. Han menade att man bara skulle tillverka nya produkter när kunden verkligen behövde dem. Enligt legenden fick Lewis idén när han gick förbi en skivaffär i London där sex CD-skivor låg utlagda på rad i fönstret. Detta inspirerade honom till att visa skivorna linjärt snarare än att gömma dem i en svart låda.

Magiska ögonblick med mekanisk rörelse

CD-hållarens linjära rörelse är en komplex konstruktion som möjliggör snabb och ljudlös rörelse mellan skivorna. Den rör sig från den första till den sjätte CD-skivan, håller den, registrerar informationen och startar uppspelningen inom några sekunder. Med Beosound 9000 var idén om automatisk positionering inte nödvändig för användningen av produkten, men den tillförde ett element av magi så att användarna alltid kunde läsa texten på CD-skivan.

Den motoriserade glasdörren på Beosound 9000 öppnas och stängs i samma enhetliga rörelse oavsett om enheten är liggande, stående eller hänger på väggen. Två optiska sensorer och en digital tidsstyrning övervakar ständigt dörren som öppnas och stängs inom den inställda tidsgränsen på 3,5 – 4,0 sekunder.

Streama vad som helst, när som helst
När du startar systemet glider gardinerna på Beolab 28-högtalarna magiskt åt sidan och högtalarna är redo att leverera sitt kraftfulla ljud. Gardinernas placering indikerar om ljudbredden är i smalt eller brett läge, där smalt läge minimerar väggreflektioner och brett läge vidgar lyssningsområdet genom att sprida ljudet runt rummet.

Systemet levereras med en Beoremote One som gör det möjligt att styra hela installationen men den kan också styras via Beolab 28-högtalarna eller en smartphone.

När man närmar sig Beolab 28 tänds gränssnittet ovanpå högtalarna, som gör det möjligt att spela upp, hoppa över spår och styra volymen. Med fyra favoritknappar kan användare lägga till radiostationer via B&O Radio eller en spellista från sin favorittjänst för strömmad musik. Användare kan dessutom välja trådlös anslutning via Airplay 2, Chromecast eller Bluetooth 5.0.

Beosystem 9000c är ett exempel på Bang & Olufsens kontinuerliga engagemang för att skapa tidlösa produkter med vackert ljud. Återupplivandet av Bang & Olufsens ikoniska Beosound 9000 i kombination med det nyuppväckta intresset för CD-skivor ger kulturellt kapital för design- och musikälskare överallt. Den kombinerade kraften i nostalgi för både tidigare produkter och fysiska musikformat skapar en känslomässig koppling för framtida generationer att njuta av Bang & Olufsens bestående arv i högsta kvalitet.

Pris och tillgänglighet

Beosystem 9000c Recreated Classic i Cosmic Black/Natural Aluminium (rekommenderat pris 545 000 SEK) kommer att finnas tillgänglig i ett begränsat antal på totalt 200 enheter.

Beosystem 9000c kommer att visas upp i utvalda Bang & Olufsen-butiker över hela världen och kan köpas från och med den 24 april 2024.