GALA magasin
You Are Reading
Även djuren uppmärksammas under kungaparets besök i Norrbotten
0
Kungligt

Även djuren uppmärksammas under kungaparets besök i Norrbotten

Drottningen

Kungen och Drottningen besöker Norrbottens län för att uppmärksamma insatser med anledning av covid-19-pandemin. Kungaparets besök ägde rum i Luleå kommun igår och landshövding Lotta Finstorp med make Christer Dahlén var värdar under besöket. Kungen och Drottningen inledde dagen med att besöka Sunderby sjukhus där Kungaparet samtalade med vårdpersonal om hur sjukvården i länet har påverkats under pandemin.

Kungaparet

Bälinge Bondgård
Därefter besökte Kungen och Drottningen Bälinge Bondgård där de välkomnades av bönderna Britta-Karin Staffansdotter och Thomas Holmbom. Med bönderna samtalade Kungaparet om hur näringslivet och den regionala livsmedels­försörjningen har påverkats under pandemin. Innan lunchen, som intogs på restaurangen i en ombyggd ladugård, fick Kungaparet en visning av gården. Vår djurälskande drottning passade även på att klappa en av de gulliga grisarna på gården.

DrottningenDrottningen

Luleå Tekniska Universitet
Eftermiddagen inleddes med att Kungaparet besökte Luleå Tekniska Universitet där rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn tog emot. Under besöket på universitetet, som i år fyller 50 år, fick Kungaparet information om hur pandemin påverkat grundskola, gymnasieskola och högre utbildning i länet. Representanter för lärare och elever berättade om hur omställningen till distansundervisning har fungerat.

Kungaparet Luleå

Luleå Kallax flygplats
Dagens sista besök var vid ambulansflyget på Luleå Kallax flygplats där Kungen och Drottningen välkomnades av Agneta Karlfeldt och Ida Lyckeholt. Kungaparet träffade ambulanspersonal och piloter som berättade om ambulansflygets betydelse för norra Sverige samt om verksamheten under pandemin.

Kungaparet

Kungafamiljen besöker Sveriges län
Med anledning av den pågående covid-19-pandemin besöker medlemmar i Kungafamiljen, på initiativ av H.M. Konungen, Sveriges 21 län. De fyra första besöken genomfördes hösten 2020, men med anledning av den andra vågen av pandemin pausades besöken tills vidare. Med dagens besök i Kalmar län återupptas besöken i samtliga Sveriges län under hösten 2021. Kungen vill genom besöken visa deltagande med de drabbade och uppmärksamma lokala insatser inom olika samhällssektorer.

Kommande besök till Sveriges län planeras enligt följande:

Oktober
Onsdagen den 6 oktober besöker Kronprinsessparet Örebro län
Torsdagen den 7 oktober besöker Prins Carl Philip Gotlands län
Tisdagen den 12 oktober besöker Prins Carl Philip Östergötlands län
Torsdagen den 14 oktober besöker Kungaparet Jönköpings län
Fredagen den 15 oktober besöker Kronprinsessparet Kronobergs län
Torsdagen den 28 oktober besöker Kungaparet Hallands län
November
Torsdagen den 11 november besöker Kronprinsessparet Dalarnas län
Fredagen den 26 november besöker Kronprinsessparet Skåne län
Måndagen den 29 november besöker Kungaparet Jämtlands län

Foto: Pelle T Nilsson/SPA