GALA magasin
You Are Reading
Äppel-och kanelbullekaka till glögg
0
Blogg - Lena Söderström

Äppel-och kanelbullekaka till glögg

När mörkret faller är det mysigt att hålla på med julbak i köket. Den saftig äppel- och kanelbullekaka kombinerar julens klassiska smaker av kanel, äpplen och en hint av vanilj och blir snabbt en favorit till Jul. Perfekt att bjuda på under adventsmyset eller som ett sött inslag till glöggminglet! 🎄

8-10 bitar
Tid: 1 timme 50 minuter + tid att svalna

Kaka:
150 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
4 stroa eller 5 små ägg
1 ½ dl mjölk
4 dl kakmjöl
1 msk vaniljsocker

Fyllning:
4 juläpplen
50 g smör
2 msk kanel
1 dl kokossocker eller strösocker
2 msk vetemjöl

Garnering:
1/2 msk florsocker

Börja med fyllningen. Skala och skär äpplen i små tärningar. Fräs dem i smöret ca 5 minuter. Blanda i kanel och kokossocker och fräs ca 3 minuter. Blanda i mjölet och fräs ca 1 minut. Låt fyllningen svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker vitt och poröst, använd köksmaskin monterad med visp eller elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa i mjölken. Blanda kakmjöl och vaniljsocker och vispa det ner i smeten.
Skeda 2/3 delar av smeten i en smord form (ca 2 liter) och jämna ut. Skeda över fyllningen och jämna ut med smeten. Skeda över resten av smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 minuter eller tills den är genomgräddad, känn med provstickan.
Låt kakan svalna i formen ca 10 minuter och stjälp ut den. Låt svalna. Pudra över florsocker.

 

Fotograferad i samarbete med Allt om mat