GALA magasin
You Are Reading
Äntligen dags för Sommarlov
0
GALA kidz

Äntligen dags för Sommarlov

Måndag 13 juni är det premiär för klassikern Sommarlov. Varje dag hela sommaren blir det somrigt och roligt häng med Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On, Angelika Prick och Dante Zia. Årets tema är insekter och småkryp under ledorden Backa småkrypen! I sommar välkomnas publiken äntligen tillbaka till inspelningen i Malmö och mot slutet av sommaren kommer vi också få reda på vem som är Sommarskuggan nr 7!

Insekter och småkryp är, oavsett vad man tycker om dem, livsviktiga och nödvändiga för livet på jorden. De har viktiga funktioner i naturen och tyvärr utrotas många av dem i snabb takt. Men det finns mycket vi kan göra i det lilla för att försöka värna dem.

– De senaste årens teman om miljö, demokrati, vänskap och rörelse har skapat stort engagemang bland Sveriges alla barn. Förra sommaren fick vi in 120 000 bilder och filmer från barn kopplat till rörelsetemat. Barnen registrerade 1,2 miljoner aktiviteter och de rörde sig motsvarande 31 varv runt jorden via rörelsedagboken. Vi hoppas att årets tema – backa småkrypen – ska inspirera alla barn till att värna och vara rädd om småkrypen, säger Efva Henrysson som är projektledare för Sommarlov.

Det kommer gäster som lär oss en massa spännande och fascinerande fakta om småkryp och insekter. Sommarlov startar en småkrypsklubb och via DUO-appen kommer barnen kunna skicka in filmer där de visar upp aktiviteter på hur de backar småkrypen. Självklart kommer det också att visas en massa spännande serier och barnens favoritartister kommer på besök.

Sommarlovsgänget 2022! Alex Hermansson, Dante Zia, Malin Olsson, Angelika Prick, Ida On och Sommarskuggan. Foto: Mattias Ankrah/SVT.

Något som många barn ser fram emot är att få reda på är vem som är Sommarskuggan nr 7. I höstas gick chefen på SVT Barn ut med en jobbannons och det kom in nästan 100 ansökningar från personer som vill ha jobbet. Det var allt från förskolepedagoger, trollkarlar, programledare, youtubers och artister till idrottsstjärnor. Nu är den stora frågan – vem fick jobbet? Sommarlovsgänget kommer tillsammans med Sveriges barn att försöka lösa gåtan under sommaren.

Om Sommarskuggan: Sommarskuggan är ett av SVT Barns mest populära figurer. I Sommarskuggsdräkten gömmer sig en känd person som via dräkten får extremt starka buskrafter. Sveriges barn försöker tillsammans med programledarna att fånga Sommarskuggan och avslöja vem som har tagit på sig dräkten i år. Tidigare år har Kapten Doris (Marianne Mörck), David Sundin, Hasse Andersson, Caroline Hermansson, Malin Olsson och den fiktiva karaktären Chefen på SVT Barn gömt sig i dräkten.

Sommarlov sänds varje dag i SVT Barn och på SVT Play från måndag 13 juni – fredag 19 augusti. Publik välkomnas till Beijers Park varje vardag från torsdag 16 juni – 11 augusti.