Vi måste jobba med vår hjärna för att vi ska må bra!
Det verkar vara en känslig generation som växer upp nu, den som jag lite elakt kallar för generation snöflinga. De blir kränkta för allt möjligt, får panikångest över det mesta och…de vet inte hur de ska hantera världen.
Tre faktorer för god psykisk hälsa
Det första viktiga för att må bra är en fungerande vardaglig sysselsättning. Det vill säga att du går till skolan eller till arbetsplats och det fungerar bra. Man ser till exempel på hemmasittare eller arbetslösa att om de inte snabbt får en alternativ bra daglig sysselsättning så sjunker deras välmående direkt.
Den andra viktiga faktorn är att ha en sund och bra sysselsättning på fritiden. Och då är träning en mycket bra sysselsättning då fysisk rörelse bevisligen ger bättre psykisk och fysisk hälsa. Återkommer till det.
Den tredje faktorn är att omge dig av vänner och människor som vill dig väl. Man blir som de man umgås med och att ha positiva och bra människor runt dig är viktigt.
Den formbara hjärnan
Hjärnan är formbar och det vi tänker skapar spår i hjärnan. Nästa gång vi tänker på just den saken så hittar hjärnan snabbt till just det negativa spåret. Man hjärntvättar sig själv kan man säga. Om man alltid tänker bra saker kommer hjärnan att hitta till de bra spåren och nu mår bättre.
Tänk dig att du bestämt dig för att börja träna på gym, nåt du aldrig gjort förut. Det är pirrigt och du är nervös över att du inte kan och alla kommer att titta på dig. Om du varje gång tänker att du inte vill gå dit, det är pinsamt, tråkigt, det ger inget, alla bara tittar. Ja då är det kört. Din hjärna kommer inte tycka att det är kul någonsin för den hittar bara de negativa spåren när du ska träna.
Likadant om du tittar dig i spegeln och hela tiden nedvärderar dig själv. Så ful jag är, mitt hår är slitet, jag är för tjock, titta så svarta ringar jag har under ögonen. Då är de sakerna som hjärnan kommer hitta i sina spår och det är det du kommer att se.
Motivera dig själv! Tänk positivt!
Istället ska du motivera dig med att det är roligt att träna, det känns skönt efteråt, jag kommer bli starkare, människor som tränar tittar för att jag är så himla bra. Och framför spegeln peppar du dig själv med det du tycker om hon dig själv.
En sak är lite lustigt att det negativa vi säger om oss själva skulle vi aldrig säga till någon annan. Det är tänkvärt.
Anders Hansen har skrivit en fantastiskt bra bok som heter HJÄRNSTARK som handlar om hur det kommer sig att vi mår bättre psykiskt om vi tränar. Och hur vår hjärna fungerar:
”Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.
Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.”
Läs den.
Oro, ångest och panikångest
Många pratar idag om att de har panikångest. jag hörde en kvinna på bussen som pratade om något trivialt och menade att hon fick en ångestattack på grund av det. Idag blandar människor oro med ångest och det behöver klargöras skillnaden här.
Oron är tillfällig. Oro uppmanar dig att använda problemlösningsförmåga för att ta itu med dina problem.
Ångest däremot är ihållande, även när bekymmer är orealistiska. Det äventyrar ofta din förmåga att fungera.
Panikattack är när ångesten kommer plötsligt och som en chock. Det kallas panikångest, och det som händer då kallas för panikattack. Då kan det kännas som att man ska svimma, tappa kontrollen eller till och med dö. Reaktionen går över av sig själv efter en stund, oftast inom några minuter.
Så nu måste vi ställa om våra hjärnor och tänka positivt. Det är faktiskt livsnödvändigt. För vi vill ju ha ett bra liv, eller hur?
Allt gott
Nattsuddaren