Kungens syster, prinsessan Birgitta, har avlidit. Prinsessan Birgitta var hustru till den tyske prinsen och konsthistorikern Johann Georg von Hohenzollern-Sigmaringen (1932–2016). Hon föddes 19 januari 1937 på Haga slott och var näst äldsta barnet till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla.
Prinsessan Birgitta, avled på Mallorca onsdagen den 4 december 2024 i en ålder av 87 år. Med anledning av Prinsessan Birgittas bortgång gör Kungen följande uttalande:
– Med stor sorg har jag i dag tagit emot beskedet att min syster, Prinsessan Birgitta, har avlidit. Min syster var en färgstark och rättfram person som kommer att saknas djupt av mig och min familj. Tillsammans med hela min familj sänder jag i dag mina kondoleanser till Prinsessan Birgittas barn och barnbarn.
Prinsessan Birgitta var änka efter Prins Johann Georg av Hohenzollern (1932–2016) och levde sedan en lång tid på den spanska ön Mallorca. Prinsessan efterlämnar tre barn med familjer.
Flaggning på halv stång
H.M. Konungen har beslutat om flaggning på halv stång på Drottningholms slott och Haga slott torsdagen den 5 december.
Begravning
Prinsessan Birgitta kommer att vila på Kungl. begravningsplatsen i Hagaparken, enligt Prinsessans önskan. Gravsättning sker i kretsen av Prinsessans familj.
Ytterligare information rörande Prinsessan Birgittas begravning lämnas vid senare datum.
Prinsessan Birgitta växte upp på Haga slott tillsammans med sina fyra syskon prinsessan Margaretha, prinsessan Désirée, prinsessan Christina och prins Carl Gustaf. Namnet Birgitta fick under en period stor spridning hos flickor efter prinsessan Birgittas namngivning. De fyra prinsessorna kom att kallas ”Hagasessorna”.
Barndomen på Haga var fridfull med lek, natur och utflykter. På Haga slott hade arvprinsfamiljen även ett antal djur såsom ankor, getter och ponnyn Eva, en gåva från fadern Gustaf Adolf till syskonen. Svensk Filmindustri, SF, besökte ofta Haga slott för att genom journalfilmer skildra ”sessornas” liv.
Prinsessan Birgitta mindes att andra världskriget märktes i det kungliga hushållet, exempelvis med ransonerat smör och mörkläggning av fönstren. Arvprins Gustaf Adolf sade till henne att han inte ville ”…att vår familj ska några särskilda privilegier…medan andra människor tvingas avstå från så mycket.”
Första veckan på sommarloven tillbringades på Sofiero slott och därefter åkte familjen vidare till Falsterbo för sol och bad. Efter det följde två veckor på Solliden hos farfarsfar kung Gustaf V.
En tragisk vändning i familjens liv inträffade när arvprins Gustaf Adolf omkom i en flygolycka 1947 i Danmark. Prinsessan Birgitta hade precis fyllt tio år och sorgen och saknaden efter fadern lämnade henne aldrig.
Prinsessan Birgitta gick sin första skoltid på Kungliga slottet i en privatundervisad klass om sex flickor, döttrar till familjens bekanta. Hon beskriver med egna ord att hon hade svårt att anpassa sig till skolan men fann sig väl tillrätta i scouterna, ”Blåvingarna”.
När Haga slott skulle restaureras 1950 flyttade familjen in till Kungliga slottet och kom sedan att bo kvar där.
Vid 14 års ålder började prinsessan Birgitta i Franska skolan och därefter gick hon i en flickskola i Chateaux d’Oex i Schweiz.
Efter prinsessan Birgittas myndighetsdag deltog hon i representation för Sverige såsom statsbesök och ceremonier av olika slag.
För prinsessan Birgitta var idrott en självklar och viktig del av hennes liv. Något hon hade med sig från sin far. Denne var mästare i svensk fäktning och deltog 1936 i ryttartävlingarna vid Olympiska spelen i Berlin. Prinsessan Birgitta började redan som liten med tennis, sedan följde bland annat fäktning och golf. Hon blev svensk mästare i lagfäktning, och fick även förfrågan om att delta i OS i Tokyo 1964.
Prinsessan Birgitta utbildade sig till gymnastikdirektör vid Gymnastiska centralinstitutet (nuvarande Gymnastik- och idrottshögskolan) 1956–58. Hon beskriver utbildningen som en fantastisk tid. Prinsessan Birgitta arbetade sedan på Broms skola under åren 1958–59.
Den älskade barnsköterskan Ingrid Björnberg, ”Nenne” kallad, följde de fem syskonens uppväxttid och beskrev prinsessan Birgitta som en utåtriktad, sportig och snabb person.
Hösten 1959 åkte prinsessan Birgitta till München i Tyskland för att studera tyska, och där träffade hon den tyske prinsen och konsthistorikern Johann Georg von Hohenzollern-Sigmaringen, ”Hansi” kallad. Prinsen blev sedermera chef för de statliga bayerska konstsamlingarna i München.
De gifte sig borgerligt 25 maj 1961 i Rikssalen på Kungl. Slottet och 30 maj vigdes de katolskt i Sigmaringen i Tyskland. På bröllopet bar prinsessan Birgitta drottning Josefinas kamédiadem som enda smycke, en stilren brudklänning i sidenduchesse uppsydd på Märthaskolan och en slöja av tyll. Det långa släpet var löstagbart och har även burits av H.M. Drottningen vid hennes och H.M. Konungens bröllop. Eftersom gult var prinsessans Birgittas älsklingsfärg så bestod brudbuketten av gulvita rosor. I brudbuketten var en liten myrtenkvist instucken från det myrtenträd som kronprinsessan Margareta, prinsessan Birgittas farmor, tagit med sig från England och planterat på Sofiero slott. Då drottning Ingrid gifte sig 1935 bar hon en brudkrona av myrten från sin mamma kronprinsessan Margaretas planta. Sedan dess har det blivit en tradition för Bernadotterna att infoga en myrtenkvist i brudens bröllopsskrud.
Vid vigseln i Sigmaringen bar prinsessan Birgitta brudgummens mor Margaretas briljantkrona med klöverblad, men brudklänning var densamma som vid vigseln i Stockholm. Brudbuketten innehöll vita orkidéer.
Paret bosatte sig sedan i München. De fick tre barn, Carl Christian (1962), Désirée (1963) och Hubertus (1966).
Prinsessan Birgitta som i sin ungdom hade gått kurs i sömnad och tillskärning vid Märthaskolan var mycket intresserad av mode och under en period arbetade hon som fotomodell. Hon ägde även en egen klädbutik i München på 1980-talet.
Hon fortsatte även sitt arbete med idrott genom att 1967 ge ut LP-skivan ”Spänsta med Birgitta”, ett motionsprogram med tillhörande bok.
År 1997 skrev prinsessan Birgitta memoarboken ”Min egen väg” i samarbete med Fred König. Hon var även sommarvärd i P1 2009 och medverkade i SVT-dokumentären ”Sessan – en kunglig saga” av Jens Lind 2022. I dessa beskriver hon på ett personligt vis sin uppväxt som prinsessa, sitt liv med familjen i München och åren utomlands.
Prinsessan Birgitta flyttade i mitten av 1990-talet till Mallorca, där hon kunde leva nära naturen, bergen och ljuset. Här stod hennes golfspelande i centrum och det gav henne ett hälsosamt och socialt liv.
Prinsessan Birgitta beskrev sig själv som en viljestark person och hon värdesatte engagemang samt familjen. Prinsessan ville bygga broar mellan länder, som exempelvis i hennes deltagande i Royal Sweden Hong Kong Society som främjade handel och projekt mellan Sverige och Hong Kong. Miljöfrågor var också något som prinsessan Birgitta tyckte var mycket viktiga att lyfta.
Prinsessan Birgitta var med och grundade HELP Foundation, en stiftelse som hjälper utsatta barn i världen. En stor del av intäkterna från prinsessan Birgittas memoarbok gick till HELP. Hon deltog även i idrottslegendaren Sven Tumbas välgörenhetsprojekt i Afrika där de hjälpte barn med medel till skolor och skoltransport. Hon månade starkt om sina medmänniskor och särskilt om barnen.
Som hon med egna ord uttrycker det i sitt Sommarprogram i P1 2009:
”Som jag alltid säger om folk frågar vad jag vill göra för välgörenhet; jag svarar då att bara om det handlar om barn, för barnen är ju dock vår framtid.”
Text: Bernadottebiblioteket Foto: SPA och Kungl Hovstaterna/Bernadottebiblioteket