Igår deltog prins Carl Philip i juryarbetet vid tävlingen Årets kock i Annexet i Stockholm. Årets kock 2024, och svensk mästare i professionell matlagning, blev Michael Andersson som fick ta emot medalj av Prinsen. De sex finalisterna i Årets kock tävlade i tre moment – säsong möter säsong, laga mat med en klimatbudget – inom planetens gränser och tema husman.
I första momentet, säsong möter säsong, lagade finalisterna en vegetarisk rätt där tre konserverade råvaror från växtriket, från perioden juni–augusti, skulle användas i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. Finalisterna bestämde själva vilken av råvarorna som var huvudråvaran i rätten.
I andra momentet, laga mat med en klimatbudget – inom planetens gränser, lagade finaliseterna mat för sex personer med en budget på tre kilogram koldioxidekvivalenter. Koldioxidekvivalenter är ett mått som samlar alla växthusgasers olika grad av klimatpåverkan i en och samma enhet. Momentet hade valts utifrån ett hållbarhetsperspektiv och gastronomisk höjd.
I det sista och avslutande momentet, tema husman, tolkade finalisterna kåldolmar. Momentet var en hyllning till Tore Wretman, en av grundarna till tävlingen Årets Kock och en av Sveriges mest inflytelserika matprofiler. Tore Wretman var en förespråkare att lyfta fram och utveckla det svenska köket.
Under hela tävlingen bedömdes finalisterna även på hur de organiserade sitt kök, minimerade råvarusvinn, kommunicerade med sin commis (kockbiträde) samt att den angivna tiden och tävlingsuppgiften följdes. Prins Carl Philip deltog i juryarbetet.
Avslutningsvis delade Prinsen ut Gastronomiska Akademiens medalj i guld till Michael Andersson, som till vardags arbetar som köksmästare på restaurang Celeste i Stockholm.
Övriga finalister var Lars Niklasson, Harald Linder, Magnus Åkerström, Tobias Arndt och Mikael Feuk.
Årets kock
Årets kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och firar i år, 2023, 40 år.
Prins Carl Philip är beskyddare av Årets kock och för elfte gången satt Prinsen även med i tävlingens jury.
Foto: Keith Rönnlund/SPASPA