GALA magasin
You Are Reading
Nattsuddaren: Narkolepsi och ADHD
0
Skapad i ChatGPD
Blogg - Nattsudd med Nixon

Nattsuddaren: Narkolepsi och ADHD

Ungefär 25 procent av befolkningen är morgonmänniskor, lika många är kvällsmänniskor, och 50 procent är neutrala, har en professor i sömnfysiologi vid Göteborgs universitet berättat. Med tanke på att jag ska nattsudda på den här bloggen så tror många att jag är nattmänniska men det är jag inte. Däremot är hela dagarna fyllda av roliga saker att göra så jag får helt enkelt blogga på natten. Därav mitt nattsuddande.

När vi ändå är inne på sömn så måste jag berätta att jag har två spännande förmodade diagnoser som egentligen borde totalkrocka med varandra: narkolepsi och ADHD. Eftersom jag kunnat hantera dessa diagnoser hela livet har jag inte fått diagnoserna på papper.

Narkolepsi och ADHD krockar

Att leva med både narkolepsi och ADHD innebär en unik och ofta utmanande kombination av symtom som påverkar mig både fysiska och mentalt. Båda tillstånden är neurologiska och kan samverka på ett sätt som gör vardagen extra komplex och jag har hittat strategier och stöd som kan underlätta livet.

Narkolepsi: Trötthetens obevekliga grepp

Jag har inte den tuffaste varianten av narkolepsi. Narkolepsi är en kronisk neurologisk störning som påverkar hjärnans förmåga att reglera sömn och vakenhet. Det mest framträdande symtomet är en överväldigande trötthet som kan leda till ett kraftigt behov av att sova under dagen. Kanske är jag lite som Skalman från den tecknade serien Bamse. Mat- och sovklockan som ni kanske minns?

Det är inte vacciner som är boven till narkolepsin utan jag har haft detta sedan före puberteten.

Skapad i ChatGPD

Den konstanta tröttheten kan göra det svårt att upprätthålla en jämn energinivå. Detta påverkar allt från arbete och studier till relationer och fritidsaktiviteter. För många innebär det en känsla av att alltid kämpa för att hålla sig vaken och närvarande, så även för mig.

ADHD: Ett sinne i högvarv

Jag har förmodligen ADHD-light med ”bara” impulsivitet och hyperaktivitet. Min hjärna har ofta i ett tillstånd av ”överväxel”, där tankar rusar och fokus snabbt skiftar mellan olika ämnen och intryck. Fråga min man, han hänger inte alltid med i det jag tänker. Jag är dock tacksam över att min hyperaktivitet och kreativitet skapar en energi som leder till stark drivkraft och innovativa idéer.

En komplex kombination

När narkolepsi och ADHD förekommer samtidigt kan deras symtom interagera på olika sätt. Den extrema tröttheten från narkolepsi kan förstärka svårigheterna att fokusera.  Samtidigt kan hyperaktiviteten och rastlösheten hos ADHD skapa en känsla av motsättning till den trötthet som narkolepsin orsakar.

Skapad i ChatGPD

Att ta tillvara på energin när den är på topp och sedan ta mina välbehövda pauser och ladda är något jag lärt mig. När jag lägger mig på soffan somnar jag på en minut och vaknar därefter med ny energi.

Så här fungerar min hjärna:

Jag tänker och hör det jag själv säger. Samtidigt tänker jag på det jag precis har sagt och det jag kommer att säga. Jag tänker också på det du precis har sagt och vad du kommer att säga när jag pratat klart.

Skapat i ChatGPD

Jag scannar av dina ansiktsuttryck och hinner värdera och observera om du mottager min information på det sätt jag önskar. Jag studerar dig på alla nivåer – hur du är klädd, på vilket sätt du tittar på mig, din kroppshållning. Jag håller också koll på hela min omgivning. Inte nog med det, jag tänker också på vad jag nyss gjort och vad jag ska göra om en stund. Vad ska jag äta och vad jag läst i tidningen. Jag känner av väder och vind, dofter och andra intryck.

Sen måste jag vila.

Jag har faktiskt aldrig träffat på någon som har dessa dubbeldiagnoser. De borde krocka men istället gör de nog att jag håller mig balanserad och… ganska normal.

Min strategi:

Att leva med både narkolepsi och ADHD kräver en individuell och flexibel strategi.  Så här klarar jag av det:

  1. Strukturerad vardag: Jag är strukturerad och gillar planering men går igång på impulsäventyr också.
  2. Regelbundna vilopauser: Planera in korta vilopauser under dagen för att hantera tröttheten. På kvällen spelar jag ett spel på telefonen för att samla ihop tankarna lite.
  3. Medicinsk behandling: Inga mediciner och väldigt sällan alkohol. Kaffe – ja!
  4. Anpassad kost och motion: Gymträningen hjälper mig oerhört mycket.
  5. Sömnprioritering: Jag är kvällstrött och somnar tidigt. När jag lägger mig tar det bara någon minut innan jag somnar. Sover 7-8 timmar per natt.
  6. Stöd och gemenskap: Mina vänner känner mig och accepterar att jag är så här.

Acceptans och självvård

 

Det är viktigt att komma ihåg att leva med både narkolepsi och ADHD kan vara krävande, men det definierar inte hela mig som person. Jag har lärt mig att acceptera mina utmaningar, samtidigt som jag aktivt söker strategier och lösningar och det är en nyckel till att skapa en fungerande och meningsfull vardag. Idag har jag hittat en bra strategi för både vila och kreativitet, trots de dubbla utmaningarna.

Ok, när har det gått käpprätt åt skogen?

Jag var vid ett tillfälle på en TV-inspelning på SVT och satt i publiken. Trots strålkastare, mycket som hände, hög ljudnivå så kunde jag inte hålla mig vaken. Jag somnade, med öppna ögon och drömde med öppna ögon. (Hur är det ens möjligt?) Kanske kom det med i TV men förhoppningsvis inte.

Nu ska nattsuddaren sova. Nattinatti.

Skapad i ChatGPD