Underbara lättbakade kanelbullar med wienerbrödskänsla. Den frysta smördegen passar bäst till bullarna.
Till: 6 bullar
4 plattor fryst smördeg
25 g tunnhyvlat smör
strösocker, kanel
1 ägg
pärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Tina smördegsplattorna i rumstemperatur ca 20 minuter.
Lägg ihop dem två och två, kortsida mot kortsida.
Toppa plattorna med tunnhyvlat smör. Strö över socker och kanel och rulla ihop.
Skär varje rulle i 3 skivor och lägg dem i bullformar.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter eller tills dem är genomgräddade och fått fin färg.
Vanliga kanelbullar
Till 16 bullar
12,5 g jäst
2 1/2 dl mjölk
3/4 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 6 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
Fyllning:
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk kanelpulver
Garnering:
1 äggula
1 tsk vatten
1 /4 krm salt
1 msk florsocker
Smula jästen i en bunke (använd gärna köksmaskin monterad med en krok). Häll i mjölken. Blanda i socker och salt, täck med plastfilm och låt jäsa ca 15 minuter tills jästen börjar bubbla på ytan. Tillsätt 3 dl av mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt smöret i klickar och kör maskinen tills allt smör arbetats in. Arbeta in resten av mjölet i omgångar, degen får inte bli för hård. Knåda degen ca 10 minuter. Täck med plastfilm och låt jäsa till dubbelstorlek ca 1 timme 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till an avlång kaka ca 50 cm x 28 cm. Klicka över och bred smöret på kakorna. Strö över socker och kanel. Gör tre slag (vik varje kaka två gånger, så att det blir tre lager deg), kavla ut försiktigt så att degen blir jämn och skär varje kaka i ca 2 cm breda remsor. Tvinna remsorna och forma dem till snurror. Lägg snurrorna på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla snurrorna med äggulan vispat ihop med vatten och salt.
Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna, en plåt i taget i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på ett galler under bakduk. Garnera med siktat florsocker.