Årets divertissement på Nobelbanketten blir en virvlande blandning av musik och dans. Genom tre fristående berättelser firas inspirationens kraft, och den krokiga väg som leder oss människor till utveckling och framsteg. Laleh framför nyskriven musik tillsammans med dansare från BASE23 och solomusiker. Divertissementet innehåller även nyskriven musik av Bo Wastesson.
”Jag har förstått att en Nobelpristagares resa till framgång sällan är spikrak”, säger Hans Marklund, regissör och koreograf som är konstnärligt ansvarig för årets divertissement. ”Man möts av svårigheter, utmaningar och bakslag. Trots allt, eller kanske tack vare det, finns lust att lära, inspireras, utvecklas och hitta sin väg. Den resan speglar vi genom musik, dans och sång.”
Laleh är en av Sveriges största artister, som under två decennier har komponerat, producerat och skrivit sin egen musik. Som första kvinna att vinna en Grammis som producent någonsin har hon bevisat att hoppets poesi kan bli populärkultur. Med utsålda turnéer, miljontals lyssnare och en rad prestigefyllda utmärkelser han hon cementerat sin unika plats i svensk musikhistoria och befäst sin roll som en pionjär inom musikbranschen.
Under kvällen fylls Blå hallen av unga dansartister som tillsammans med Laleh förmedlar berättelser om stark vilja, nyfikenhet och kärlek. Det bjuds på flera akter. I ett av framträdandena får vi följa en flickas uppväxt och väg till att hitta sig själv genom kunskap. I en annan akt kämpar en mamma för att finna ett botemedel som ska rädda hennes barn.
”Det är en ynnest att få arbeta med dessa musiker och dansare”, säger Hans Marklund. ”Bo Wastesson har ett öra för melodier och musikslingor som går rätt in i hjärtat och dröjer sig kvar. Och Laleh – det finns bara en! Hon är en av våra mest älskade artister med en otrolig förmåga att trollbinda sin publik och gå sin egen väg.”
Om divertissement
Divertissementet innehåller nyskriven musik av Bo Wastesson samt Laleh och Gustaf Thörn. Medverkar gör Laleh, och en stor grupp dansare från Base23. På oboe hör vi Verity Gunning-Olsson, på violin Christian Svarfvar och gitarr spelas av Gustaf Thörn. Danssolister är Emmi Tjernström, Amanda Arin och Ellen Weston. Hans Marklund står för den konstnärliga ledningen och Tove Skeidsvoll står för konstnärlig handledning och är konstnärligt ansvarig tillsammans med Hans Marklund. För arrangemang av Bo Wastessons musik står Johan Landqvist.
Om de medverkande:
Laleh Pourkarim
Laleh Pourkarim är en av Sveriges mest unika och älskade artister. Redan 2005 med sin självbetitlade debutskiva med låtar som Live Tomorrow visade hon konsten att kunna blanda poesi med popmelodier som fastnar direkt. Laleh är känd för sitt ovanliga sätt att skriva låtar – hon skapar ofta sin musik i ensamhet, spelar de flesta instrumenten själv och är en mästare på att kombinera lekfullhet med sårbarhet och hon har en unik förmåga att blanda svenska och engelska utan att förlora sin äkthet. Med hits som Some Die Young, Bara få va mig själv, Tack förlåt, Goliat, En stund på jorden, Det kommer bli bra och många fler har hon inte bara toppat listorna utan också blivit en av Sveriges mest eftertraktade låtskrivare, med verk för flertalet internationella artister. Laleh är inte bara en artist, hon är också producent och musiker med en kraft – en som hittat sin egen speciella plats i vår musikhistoria, en som alltid går sin egen väg, alltid med hjärtat i handen och världen som inspiration.
Bo Wastesson
Bo Wastesson är en svensk kompositör bosatt och verksam i Söderköping. Han har skrivit ett stort antal instrumentala verk men även hela musikaler som Bröderna Lejonhjärta för GöteborgsOperan (2005), Gerda – en sångsaga (2001), Smedens Dotter (2012), Fyren (2024), Tänk om jag gifter mig med prästen (2018). Samt en storslagen nationalromantisk musikalversion av Gösta Berlings Saga med texter av Ture Rangström som har premiär inom en snar framtid där Peter Jöback sjungit in, och fått stor framgång med En sång om oss ur den musikalen. Bo Wastesson var tidigare chef för Studiefrämjandet i Östergötland.
Hans Marklund
Hans Marklund är regissör och koreograf som har skapat dansföreställningar, shower, musikaler och pjäser i över 45 år. Han har arbetat med i princip alla stora svenska artister; Hasse & Tage, Povel Ramel, Jan Malmsjö, Lena Philipsson, Tommy Körberg, Peter Jöback, After Dark, Björn Skifs, Jerry Williams och en stor mängd fler som format och fortsätter att skapa den svenska låtskatten och kulturarvet. Hans Marklund skriver även manus, gör grafisk formgivning och animationer samt har designat scenografi till flertalet av sina uppsättningar. Under sina 25 år som chef på Hamburger Börs skapade han alla shower där. Han har även arbetat med Melodifestivaler, en mängd stora direktsända TV-galor, Allsång på Skansen, Nationaldagsfirandet, Kungens 50-årsdag och egna pjäser på Uppsala Stadsteater. Utöver att vara aktuell med fyra uppsättningar runt om i Sverige är Hans Marklund även sedan 2012 konstnärlig ledare på Stockholms Musikalartistutbildning.
Tove Skeidsvoll
Tove Skeidsvoll är koreograf, danskonstnär och skådespelare. Under sitt 20-åriga yrkesliv har hon med konstnärligt mod och hängivenhet varit skapare, medskapare och har gett sitt konstnärliga bidrag till kritikerrosade scenföreställningar för olika åldrar som Mikro Makro, En musikalisk fantasi om spelmannen Lapp-Nils, samt Anna Vnuk är Bastarden. I de internationellt prisbelönta filmerna Sameblod och Midsommar kombinerade Tove rollerna som skådespelare och koreograf respektive biträdande koreograf. Hon är även koreograf för tv-serien Ronja Rövardotter och har en mindre roll i tv-serien Händelser vid vatten efter Kerstin Ekmans bok. Tove har talrika samarbeten med självproducerande musikartister som till exempel David Sandström, Iamamiwhoami, Laleh och Röyksopp. Tove har en Master of Fine Arts i koreografi från Stockholms konstnärliga högskola och är konstnärlig ledare för Northern Movement Dance Company (Nomodaco).
BASE23 – En kreativ & inspirerande dansskola
Anneli Alhanko och Eva Johnson har skapat en skola där kvalitet och dansglädje står i fokus. Här finns både höjden och bredden, BASE23 erbjuder professionella utbildningar såväl som hobbykurser. På 2000 kvadratmeter möts stora som små dansdrömmar, från de första trevande, trippande stegen till de fullfjädrade dansarna och artisterna på väg ut i arbetslivet
Nobelstiftelsen
Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som bildades år 1900 med utgångspunkt i Alfred Nobels testamente och de grundstadgar som fastställdes i anslutning till testamentet. Nobelstiftelsens primära syfte är att säkra att intentionerna i testamentet uppfylls. Stiftelsen ansvarar för att förvalta Alfred Nobels förmögenhet på ett sådant sätt att den ekonomiska basen för Nobelpriset säkras i ett långsiktigt perspektiv och oberoendet garanteras för de Nobelprisutdelande institutionerna i deras arbete med att utse pristagare. Vidare är det Nobelstiftelsens uppdrag att förvalta och utveckla de varumärken och immateriella tillgångar som har byggts upp under Nobelprisets drygt hundraåriga historia.
Foto: Gustaf Thörn/ PR & Beyond