GALA magasin
Du läser
Kungen delade ut guldmedaljer till mjölkbönder
0
Kungligt

Kungen delade ut guldmedaljer till mjölkbönder

Tidigare idag deltog Kungen vid utdelningen av Lantbrukarnas riksförbunds (LRF) guldmedaljer till svenska mjölkbönder och priset Årets mjölkföretagare. Ceremonin ägde rum i Bernadottebiblioteket på Kungl. Slottet.

År 1958 delade kung Gustaf VI Adolf för första gången ut LRF:s guldmedalj till mjölkbönder vars mjölkkvalitet utmärker sig. Utdelningen är sedan dess en kunglig tradition och i dag delade Kungen ut medaljer till 50 mjölkbönder från hela Sverige.

Kungen höll tal till medaljörerna.

Ceremonin inleddes med att Kungen hälsade alla välkomna. I sitt tal sade han:

Mjölkproduktionen är ju motorn i vår livsmedels­försörjning och en central beredskapsfråga.

Ni tryggar att hela befolkningen får mat på borden, även i kristider.

H.M. Konungen

Kungen delar ut priset ”Årets mjölkföretagare 2025” till lantbrukare Emil Henrysson.
Kungen tillsammans med Ingrid och Henrik Sommar från Västerås som tilldelades LRF:s mjölkmedalj, tillsammans med sju andra mjölkbönder

Därefter talade LRF:s ordförande Palle Borgström och Kungen delade ut medaljer till åtta mjölkbönder som levererat förstklassig mjölk under minst 23 år. För musikinslagen stod Greta Åstedt och Mary Ljungquist Hén, som framförde musikstycken för fyrhändigt piano.

LRF Mjölks Guldmedalj
LRF Mjölks Guldmedalj är den högsta utmärkelsen som mejeri­föreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten.

För att kvalificera sig för guldmedaljen krävs att man har klarat av att leverera förstklassig mjölk från friska kor under minst 23 år. Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården.

De första medaljerna delades ut av Gustaf VI Adolf 1958.

Priset Årets Mjölkbonde, numera även kallat Årets mjölkföretagare, instiftades 2012 och tilldelas en mjölkföretagare som utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn.

Foto: SPA