Igår kväll gav Kungen och Drottningen middag för årets Nobelpristagare på Slottet. Vid middagen för Nobelpristagarna närvarade även Kronprinsessan, Prins Daniel, Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia, Prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill. Kvällen inleddes med att Kungafamiljen gav en mindre mottagning i Prins Bertils våning på Kungl. Slottet för Nobelpristagarna och deras respektive.
Därefter tågade Kungafamiljen och Nobelpristagarna in i Festvåningen. I slottets balsal, Vita Havet, hälsade de på övriga inbjudna gäster som representerade regering, diplomatiska kåren, akademier, forskning och vetenskap, Nobelstiftelsen med flera. Kring klockan 20.00 serverades middagen i Karl XI:s galleri.
Bordsplacering
Kungen förde litteraturpristagaren Han Kang till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen professor emeritus Rosemary Gartner.
Drottningen fördes till bordet av kemipristagaren Sir Demis Hassabis. På sin högra sida hade Drottningen kemipristagaren dr John Jumper.
Kronprinsessan fördes till bordet av kemipristagaren dr John Jumper. På sin högra sida hade Kronprinsessan professor Gary Ruvkun, mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.
Prins Daniel förde fru Mary Waltham till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen litteraturpristagaren Han Kang.
Prins Carl Philip förde professor emeritus Rosemary Gartner till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen fru Hassabis.
Prinsessan Sofia fördes till bordet av kemipristagaren professor David Baker. På sin högra sida hade Prinsessan kemipristagaren Sir Demis Hassabis.
Middagsbordet i Karl XI:s galleri
Meny
Variation på pumpa med Västerbottensost, mandel, Sherryvinägrett och tryffel
*
Fjällröding med forellrom, gulbeta, havtorn, dill och lättrökt smörsås
*
Rådjur från den kungliga jakten, jordärtskocka, vinterkål och svartvinbärssky
*
Hjortron och citrus, mjölkchoklad, färskostsorbet och Hernö gin
Dukning
Förrätts- och desserttallriken vid kvällens middag var en gåva från riksdag och regering till Kungen på 50-årsdagen 1996. Servisen är från Hackman-Rörstrand Gustafsberg och formgiven av Karin Björquist.
Fisktallriken, som är från 1860-talet, har varit i drottning Josefinas av Leuchtenberg ägo. Köttallriken är tillverkad i Berlin på 1850-talet och har tillhört Storhertiginnan Louise av Baden.
Glasservisen från Kosta, formgiven av Sigurd Persson, fick Kungaparet 1976 i bröllopsgåva av riksdag och regering.
Middagsdukningen
Bordssilvret tillhör Brasilianska servisen. Servisens namn kommer av att den tidigare tillhört den brasilianska kejsarfamiljen. Efter kejsarinnan Amalias död 1873 ärvdes den av hennes syster, änkedrottning Josefina av Sverige.
Bordslinnet var en gåva till Kungen från riksdag och regering 1993, i samband med 20-årsjubileet av trontillträdet.
Middagsbordet var smyckat med snittade julstjärnor kompletterade med eucalyptus.
Se även filmklipp från kvällen här: https://youtu.be/UPy1kcO16eg?si=uhbsv22gE-tOsTnE
Foto: Pelle T Nilsson/SPA och Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna