Hallå, vad håller vi på med?
Är du en helikopterförälder, curlingförälder eller tigermamma?
Visst vill vi att att våra barn ska bli framgångsrika och lyckliga men ägnar många av oss väldigt mycket kraft åt att styra upp våra barns liv, så mycket att vi nästan kväver dem. Föräldrar som sopar banan för sina barn precis som en curlingspelare sopar framför curlingstenen har skapat generation snöflinga.
Generation Snöflinga är en term som används, ofta pejorativt, för att beskriva en yngre generation som anses vara överkänslig, lättkränkt och beroende av andra för att lösa sina problem. Detta koncept har vuxit fram i takt med ökande diskussioner om trygghetszoner, mental hälsa, och förändrade sociala normer.
Huvuddrag som förknippas med generation snöflinga:
- Överkänslighet för kritik
Personer i denna generation sägs ha svårt att hantera motgångar och kritik, även när den är konstruktiv. De upplevs som lättkränkta och tenderar att betrakta olikheter i åsikter som personliga angrepp. - Beroende av trygghetszoner
Generationen har ibland kallats curlande eftersom de föräldrar som uppfostrat dem anses ha sopat bort hinder från deras väg. Detta har enligt kritiker lett till en bristande förmåga att hantera utmaningar eller obehagliga situationer. - Låg uthållighet och praktiska färdigheter
De anklagas ofta för att sakna ”livskunskap” eller praktiska färdigheter. Kritiker hävdar att deras digitala livsstil, beroende av teknik och sociala medier, har gjort dem mindre kapabla att klara sig i ”verkliga” världen. - Hög medvetenhet om sociala rättvisor
På den positiva sidan kännetecknas generationen av ett starkt engagemang för frågor som klimatförändringar, mänskliga rättigheter och jämlikhet. Dock hävdar kritiker att denna aktivism ibland kan framstå som överdrivet moraliserande eller polariserande. - Stora förväntningar, liten erfarenhet
Snöflingorna beskrivs ibland som att ha orealistiska förväntningar på arbete, livskvalitet och samhälle. De vill ha en meningsfull tillvaro utan att behöva gå igenom samma svårigheter som äldre generationer.
Visst kan begreppet generation snöflinga anses av många vara nedlåtande och generaliserande. Att kalla en hel generation oförmögna ignorerar delvis de ekonomiska, sociala och tekniska förändringar som påverkat deras uppväxt, liksom de framsteg de drivit fram i frågor som jämställdhet och hållbarhet.
Vi vill gärna vara perfekta föräldrar men vårt hyperföräldraskap innebär att man förvandlar barn till perfekta modeller och likgiltiga individer. Dessutom tar det bort deras ansvar och små brister samt berövar dem deras självständighet.
Idrotten skapar snöflingor
Får jag ge ett exempel som jag själv mött på där, inte bara föräldrar utan en hel organisation landat i en hel snöhög:
Spelreglerna för barn- och ungdomsfotboll (upp till 12 år) är utformade utifrån ett barnrättsperspektiv.
2017 infördes ett förslag på Svenska fotbollsförbundet som i korthet gick ut på att resultat och tabeller inte skulle redovisas i barnfotboll och att det ska gälla i hela landet. Förbundet menar att de vill signalera att resultatet inte ska vara i fokus. För att fler barn ska få positiva minnen och erfarenheter av fotbollen ska fokus istället vara på glädjen över att alla får vara med, utveckling och barnens prestation.
Fotbollsförbundet menar:
Med ett alltför stort fokus på resultat finns ett flertal risker, till exempel:
- Selektion och toppning- de för tillfället bästa får mer uppmärksamhet och speltid.
- Mer stress och oro- barn blir rädda för att misslyckas, eftersom det är så viktigt att vinna.
- Vid motgång riskerar sammanhållningen att minska.
- Risken finns att barnens upplevda kompetens sjunker och i många fall försämras också barnens självförtroende.
Vad får vi för barn?
Barnen får alltså inte räkna mål, ingen vinner, alla får medalj, alla får spela exakt lika mycket. Vid underläge med fyra mål eller fler får laget som ligger under spela med en extra utespelare tills ställningen är lika. Speltiden är 3 x 20 minuter. Grundregeln är att varning och utvisning inte bör tillämpas. Och för de riktigt små så får domaren inte döma straff.
Är det några som vet exakt hur många mål det blev i matchen, vilket lag som vann och vilken kille eller tjej på planen som var bäst – så är det barnen själva. Tränaren hyschar: -Nu pratar vi inte om målen barn. Skam är det att vilja vinna!
Vi skapar barn som inte får känna glädjen i att tävla och konkurrera. Barn som inte tar det som de håller på med på allvar eftersom allt ska vara på lek. Vi har barn som inte lär sig göra sitt bästa och få belöning för det. ”Det spelar ingen roll om jag kämpar eller inte för jag får ändå medalj.” Vi får barn som inte kan ta en motgång eller förlust.
Sverige blir allt sämre inom idrott om vi ser till resten av världen. Vi har dessutom fått en lättkränkt, icke ansvarstagande generation som inte kan ta motgångar och räknar med att någon sopar uppfarten åt dem,
Vi har skapat en generation snöflinga
Därför måste jag helt enkelt tipsa dig som faktiskt vill att dina barn ska bli fungerande individer att ta föräldrakörkortet! Jag kommer prata mer om det framöver och även om den här fantastiska behandlingsmetoden som alla vuxna individer borde ta till sig: KOBTIVA! In på länken och kika.
Det var allt för den här gången.
Sov gott från Nattsuddaren.