Igår kväll gav Kungen och Drottningen en galamiddag för det finska presidentparet. Middagen serverades i Karl XI:s galleri i Kungl. Slottets festvåning. Inbjuda gäster var den finska delegationen, representanter för det officiella Sverige, svenskar med särskild anknytning till Finland med flera.
Förrättstallriken och desserttallriken är en gåva till Konungen på 50-årsdagen 1996 från riksdag och regering. Fisktallriken har tillhört Drottning Josefina och är från 1800-talets senare hälft. Köttallriken har tillhört Storhertiginnan Louise av Baden och är från 1850-talet.
Meny
Sotad makrill från Bohuslän,
isad consommé på gurka och krusbär
med aromatiska örter och blommor
*
Confit på åländsk regnbågslax med gotländsk sparris,
smörad sparrisjuice och forellrom
*
Kalvrygg ”Oscar II” med Havskräfta från Fjällbacka
vårprimörer kryddade med dragon och tryfferad kalvsky
*
Vaniljkokt glasrabarber med rabarbermousse, mandel,
sorbet på ängssyra och gatkamomill
Under middagen höll Kungen ett tal, där han bland annat sa:
Våra länder har en nordisk identitet som inte bara handlar om geografisk närhet, utan också om gemensamma värderingar.
H.M. Konungen
Foto: Pelle T Nilsson, SPA, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna och Jonas Borg/Kungl.Hovstaterna