Jonas Gardells nya roman Fjollornas fest är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla.
– Det är märkligt hur man kan arbeta på ett verk i flera år, och just när det publiceras råkar det man skrivit om vara aktuellare än nånsin. 2023 rasar världen ännu en gång över fjollor, feminina bögar, dragqueens och transpersoner. Konservativa och auktoritära krafter som upprörs över allt som är rosa, glittrigt och roligt, säger Jonas Gardell. Det ska uppenbarligen vara en fjolla i år!
Stadens fjollor skulle minnas natten den 29 juli 1971 för att Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjoll-party”. Taxi efter taxi rullar in och lämnar av dem – Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall föraktas till och med av andra homosexuella.
För en enda natt äger de världen. Samtidigt någonstans i en förort vaknar en liten pojke och stiger fram till fönstret och tittar ut åt det håll som staden ligger. Det är som han hör ett skratt. Som om något borta i staden lockar honom till sig. Fjollornas fest är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla.
Om Jonas Gardell
Jonas Gardell är en av Skandinaviens mest kända och folkkära författare och kulturpersonligheter. Sedan debuten 1985 har han skrivit en mängd romaner, tv- och filmmanus, shower och sångtexter.
Få svenska romaner har fått ett sådant oerhört genomslag som En komikers uppväxt och Torka aldrig tårar utan handskar. Jonas förra roman Ett lyckligare år blev en av 2021 års mest uppmärksammade skönlitterära svenska böcker.
Foto: Norstedts