Igår kväll gav Kungen och Drottningen en galamiddag för det danska kungaparet, kung Frederik och drottning Mary. Middagen serverades i Karl XI:s galleri i Slottets festvåning. Även kronprinsessparet och prinsparet var på plats för att välkomna gästerna. Inbjuda gäster var bland andra den danska delegationen, representanter för det officiella Sverige och svenskar med särskild anknytning till Danmark. Stämningen var på topp och inte undra på med så älskade hedersgäster som kung Frederik och drottning Mary. Ett kungpar som sprider såväl glädje som omtanke och pondus.
Middagen inledddes med att Kungen höll ett välkomsttal där han bland annat sade:
Öresundsbron har utan tvekan förstärkt relationen mellan våra länder och folk. Den har skapat – och fortsätter varje dag att skapa – nya band över Sundet. […]
Låt oss fortsätta stå upp för öppenhet, nytänkande, hållbarhet, medmänsklighet och inte minst vår frihet här i Norden.
H.M. Konungen
Dukning
Bordssilvret tillhör Brasilianska servisen vars namn härleder från att den tidigare tillhört den brasilianska kejsarfamiljen. Efter Kejsarinnan Amalias död 1873 ärvdes den av hennes syster, änkedrottning Josefina av Sverige.
Glasservisen från Kosta med design av Sigurd Persson är en bröllopsgåva till Kungaparet 1976 av riksdag och regering.
Förrätts- och desserttallrik från Hackman-Rörstrand Gustafsberg med design av Karin Björquist är en gåva till Kungen på 50-årsdagen 1996 från riksdag och regering. Fisktallriken beställdes för Oscar I:s drottning Josefina i mitten av 1800-talet. Köttallriken är från 1850-talet och har tillhört storhertiginnan Louise av Baden. Besticken tillverkades för Karl XIV Johan i Paris och i Stockholm under 1800-talts första hälft.
Dukar och servetter är vävda på Irland år 1959. Mönstret består av ett bladornament runt omkring dukens kanter. Bladornamentet bildar en fin och enkel ram till Gustaf VI Adolfs invävda monogram med krona som ligger i mitten av duken. I all sin enkelhet hör GA-linnet till de vackraste dukar och servetter som finns på Fatburen, Kungl. Slottet.
Meny
Dillkokt havskräfta med pepparot, aquavit, gräslök, västerbottenost och kummin
*
Stekt mälargös med inkokt vit sparris, vilda örter och nässelvelouté
*
Färserad kalv med toppmurklor, dragonört, sherry, primörer och toppmurklor ”a la crème”
*
Havtorn med pistagekrokant, örtsorbet och brynt smör
Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna och SPA