Som deltagare i senaste säsongen av ”Hela Sverige bakar” charmade Ida Strid många med sin humor. Hennes deltagande tog henne till en välförtjänt andraplats i tävlingen. Som tårtkreatör både innan och efter sin tv-medverkan betyder högtiderna såklart något alldeles speciellt för Ida. Just påsken som väntar till helgen är hennes absoluta favorit av högtider. Passande nog är hennes favoritfärg också gult. Hemma hos familjen Strid sitter därmed påskpyntet uppe året om.
Exklusivt här på GALA Magasin bjuder Ida Strid på fyra kreationer som du kan testa dig på att baka i påsk.
Lycka till!
Ida, hur skulle du säga att ditt liv förändrats sedan du var med i Hela Sverige bakar?
– Ja man kan ju säga att mitt liv förändrats i det att jag nu vet vad jag gör samtliga helger och kvällar – nämligen bakar! Min verksamhet har verkligen tagit fart. Mitt deltagande och resultatet blev ett kvitto på att jag har en talang som är värd att satsa på. Det har öppnat upp dörrar till spännande möjligheter och för att inte tala om alla härliga människor jag fått träffa! Förhoppningsvis är det här bara början!
Du kallar dig själv för tårtkreatör, vilken tårta är du allra mest stolt över?
– Oftast är det den absolut senaste tårtan jag gjorde. Jag försöker hela tiden att utmana mig själv och de tekniker jag använder mig av. Lyckas jag så blir jag såklart stolt! Men om jag får fria händer att skapa en tårta utifrån några enkla ”regler” så som färger och vem och vad som firas, så blir det oftast de bästa tårtorna! I helgen gjorde jag en tårta till frisören Beba Jonsson, en rosa hög dröm som jag är väldigt stolt över.
På din instagram visar du upp en del av de tårtor du gjort. Var hittar du din inspiration?
– Min inspiration kommer oftast av australienska tårtskapare, de är oftast helt urspårade i färg och form. Jag inspireras mer av den ”moderna” stilen där tårtor är höga, dekorerade med blommor och smörkräm, än den klassiskt svenska låga tårtan med grädde och jordgubbar. När jag bakar annat än tårtor så kommer oftast min inspiration från att jag har sett fel på en bild. Det skulle kunna vara en ost och skink-paj men jag trodde det var en citronpaj med knäckbitar! Men jag inspireras även av en bestämd ingrediens smakkompisar: Dvs de andra smakerna som passar bra ihop.
Du bjuder på fyra härliga recept inför påsk här på GALA magasin, vilken högtid tycker du är allra roligast att baka till?
– Jag tror nog att påsken är en av de roligaste. Det är så många härliga färger och våren spirar. För mig har alltid påsken handlat om att träffa släkt och familj uppe i vår fjällstuga. Vi fiskar, kör skoter, åker pulka ner för fjällen och äter goda middagar tillsammans. Det finns inget härligare än att bjuda på något gott när man sitter på en renfäll i en snödriva!
Din favoritfärg råkar vara gul, hur ser man det hemma hos er under påsken?
– Det här året är nog det första där vi firar hemma. I fjällstugan sitter nämligen påskpynt uppe året runt! Men jag får väl se till att hänga fram mina mest färgsprakande klänningar och köpa lite extra blommor!
Även som tårtkreatör kan det säkert gå fel, kan du dela ett bakminne som du önskar du aldrig behövt vara med om?
– Det kan verkligen gå fel ibland! En gång glömde jag fyllningen i en hel tårta och fick öppna upp en, näst intill, färdig tårta och göra om. Men det som ger mig mest ont i magen är att frakta en tårta, inte bara med bil men också att gå med den. Nyss gjorde jag en supersöt kanintårta som jag tänkte överraska grannens dotter med. Det var inte en lång sträcka att gå, så jag plingade på och skulle kika i fönstret och se om hon kom. När jag då böjde mig ner så gled tårtan av fatet och landade upp och ner i gruset. Det gick inte att rädda den kaninen. Den var långt från lika fin längre och hon såg inte så värst imponerad ut av den kletiga högen som låg på marken.
Berätta något som du tror att de flesta inte vet om dig?
– Jag är inte bara nördig på tårtor utan också på kaffe. Jag har dömt SM i kaffe ett par gånger, men aldrig vågat tävla själv.
Men jag är också väldigt musikalisk och kan ta ut en låt på gehör på bland annat piano.
Recept:
Vaniljkaka med citroncurd
24 st
Baktid: 40 min
Total tid: 5 h
Vaniljkaka, bas
110 g smör, rumstempererat
100 g florsocker (ca 1,5 dl)
1 st ägg
220 g vetemjöl (ca 3,5 dl)
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
Vispa smör och florsocker riktigt vitt och fluffigt. Detta gör att kakan blir mör.
Tillsätt ägget och blanda väl. Öka hastigheten på vispen när ägget är iblandat och vispa ett par minuter eller två.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en bunke och sikta de torra ingredienserna över smeten och blanda ihop noggrant, men vispa inte.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 2 timmar.
Gör citroncurden under tiden degen vilar.
Citroncurd
1 st citroner
1 st ägg
1 st äggula
85 g strösocker (1 dl)
50 g smör
Tvätta citronen, riv skalet fint och pressa ut juicen i en skål.
Vispa ägget och den extra äggulan tillsammans med socker i några minuter i en tjockbottnad kastrull, tillsätt citronskal och -juice och värm curden på låg värme under ständig omrörning, i ca 15 minuter.
Ta av kastrullen från värmen. Skär smör i bitar. Klicka i dem under omrörning tills det smält. Låt curden svalna och stelna i kylskåpet i ca 4 timmar.
Vaniljkaka fortsättning
Sätt ugnen på 180 grader.
Ta ut degen från kylen och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till 0,5 cm tjocklek.
Stansa ut kakor med hjälp av kakformar och placera kakorna över en muffinsform eller en silikonform med små gropar. Tryck ner lätt i mitten för att skapa en grop i kakan. Ställ in formen I frysen I ca 15 minuter så håller sig formen bättre.
Grädda kakorna 9-12 minuter i mitten av ugnen och låt de sedan vila på ett galler.
Pudra florsocker över kakan och fyll sedan gropen med citroncurd.
Påsktårta med kokosganache
10 bitar
Baktid: 1,5 h
Total tid: 1 dygn
Tårtbotten
6 st ägg (ca 300 g)
2 dl strösocker (170 g)
2 dl vetemjöl (120 g)
½ dl potatismjöl (40 g)
1 tsk bakpulver
50g smör
Geléfärg
Sätt ugnen på 175 grader och förbered 3 springformer (20cm diameter) genom att spänna fast ett bakplåtspapper i botten. Låt formens kanter vara orörda.
Smält smör och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna noga i en bunke och sikta sedan över i äggfluffet. Vänd runt omsorgsfullt och försiktigt så allt mjöl blandas. Tillsätt det smälta smöret och vänd ner även detta.
Dela upp smeten i tre bunkar och färga smet i olika färger. Var försiktigt så du inte blandar för mycket för då blir kakan platt.
Häll smeten i varsin springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. En provsticka ska komma ut torr från kakan, men gör inte detta test förrän 35 minuter har passerat.
Ta ut kakorna och låt de svalna innan du skär längst med kanten och lossar springformen.
Kokosganache
300 g vit choklad
1,5 dl kokosgrädde
0,5 dl riven kokos
Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke.
Koka upp kokosgrädden och häll över den vita chokladen. Låt det stå några minuter så chokladen värms upp av grädden. Rör sedan om tills allt är blandat. Om det finns chokladbitar kvar så kan man mixa med en stavmixer tills den blir slät. Rör i kokosflingorna, täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen tills den stelnar en aning. Det kan ta allt mellan 6-12 timmar. Man kan med fördel göra ganachen dagarna innan montering.
Marängsmörkräm med lime
6 st/184 g äggvitor
3,5 dl/ 300 g strösocker
375 g smör, rumstempererat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk limesaft
Blanda äggvitor och socker i en värmetålig bunke. Säkerställ först att bunken är helt ren, torr och fettfri och att inga äggulor kommit med i äggvitan.
Ställ bunken över ett vattenbad och värm under ständig omrörning tills att sockerkristallerna har smält eller nått upp till 63 grader.
Ta bunken från värmen och vispa marängen tills den svalnat och bildat styva toppar.
Detta kan ta 15-20 minuter i en köksmaskin.
Tillsätt smöret i klickar under vispning tills allt har gått ihop. Tillsätt vaniljsockret och limesaften och vispa på högsta hastighet i ett par minuter.
Montering
Vispa upp kokosganachen några minuter så den blir fluffig.
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat, bred över halva mängden kokosganache och se till att få ett jämt lager. Lägg på den andra tårtbotten och bred över resten, innan du slutligen lägger på den tredje.
Täck hela tårtan med ett tunt lager av smörkräm. Ställ in tårtan i kylen i 30 minuter.
Bred på ytterligare ett lager smörkräm och jämna ut.
Dekorera tårtan med färgglada chokladägg och servera gärna tårtan rumstempererad så smakar den som bäst!
Passionsfruktspaj
10 bitar
Baktid: 1 h
Total tid: 5 h
Pajskal
5 dl mandel och paranötter (ca 250 g)
60 g smör, rumstempererat
2 msk strösocker
½ tsk salt
Mixa nötterna hastigt i en blender tills det blir ett fint smul. Tillsätt de övriga ingredienserna och pulsera tills det går ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 190 grader och pressa ner degen i formen och picka hål i botten med en gaffel. Låt skalet vila i frysen i 30 minuter. Grädda sedan i mitten av ugnen i 15 minuter.
Passionsfruktsfyllning
125 g Passionsfrukt, frusen i bitar
3 st stora äggulor
200 ml/ 250g kondenserad, sötad mjölk
Värm upp passionsfrukten i en kastrull och sila sedan bort kärnorna genom en finmaskig sil. Pressa igenom så mycket som möjligt så att fruktköttet kommer med. Det ska bli knappt 1 dl puré.
Vispa äggulorna ljusa och luftiga. Tillsätt kondenserad mjölk och passionsfruktspuré och rör försiktigt tills allt är ihopblandat. Fyll det avkylda pajskalet med passionsfruktsfyllningen och grädda i 190 grader i ca 20 minuter, tills fyllningens kanter är fasta men mitten är lite dallrig.
Låt pajen stå i kylen i minst 3 timmar innan den dekoreras med vispad grädde, ätbara blommor och passionsfrukt.
Chokladcupcakes
12 st
Baktid: 40 min
Total tid: 1,5 h
Cupcakes
2,5 dl/150 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
6 msk kakao
2,5 dl/212 g strösocker
75 g smör, rumstempererat
1,5 dl mjölk
2 st ägg
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda noga ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smör och smula ihop. Blanda in mjölken och äggen och rör tills det blir klumpfritt.
Fördela smeten i 12 st muffinsformar, gärna i en cupcakeplåt.
Grädda i ca 20-25 minuter tills en provsticka kommer ut torr.
Låt de svalna på galler medan du förbereder frostingen.
Frosting
75 g smör, rumstempererat
6,25 dl/375g florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 msk citronsaft
125 g färskost
Vispa smöret så det blir vitt och krämigt. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och citronsaft och vispa försiktigt ihop. Rör ner färskosten.Om frostingen blir för lös, ställ in den i kylen i ett par timmar och rör försiktigt ihop igen.
Dela upp krämen i smålar och färga den i olika färger med hjälp av gelefärg.
Använd en spritspåse och en rysk tulpantyll och spritsa fina buketter på de avsvalnade cupcakesen.
Foto. Karin Törnblom
Tack till:
Idas klänning är designad av Peter Englund: https://www.peterenglund.net/kostymdesign
Lokal: Gaggenau Showroom Stockholm: https://www.gaggenau.com/se/upplevelse/showrooms/stockholm-showroom
Porslin och textilier: Villa Ed Inredning, Upplands Väsby: https://www.facebook.com/VitaVillan
Bakprodukter – letscelebrate.se
Maskiner från Bosch.