GALA magasin
You Are Reading

Weekendtips i vårtider

0
Blogg - Nicole Schulman

Weekendtips i vårtider

Vi befinner oss just nu mitt i den av långhelger upphackade våren. Det är alltid lite riskabelt att ge sig ut och resa så här års. Risken är att vädret är toppen hemma och att resten av Europa drabbats av ihållande lågtryck och regn. Men det är ändå en risk värd att ta kan jag tycka. Nätterna är ändå lite mildare och eventuellt vatten är lite mer badbart. Förra året tog jag till exempel årets första dopp i Zadar, Kroatien, i april.

Folktomma stränder och kristallklart vatten i Zadar i april

Den perfekta startpunkten för en minisemester på vårkanten är enligt mig Skavsta flygplats. NEJ! Hör jag alla utbrista, men jag envisas. Låt oss en gång för alla klargöra skillnaderna. Det tar 80 minuter istället för 50 att ta bussen dit. Den kostar 139 kr istället för 99. Inga astronomiska skillnader tycker jag. På pluskontot: Inga stora avstånd som på Arlanda och kortare köer. Massa bra och framförallt billiga direktflyg till många av mina favoritdestinationer i Östeuropa, och detta med flygbolag som aldrig kommer att börja strejka. Ja, jag vet att det är motsvarigheten till att inte äta ekologiska ägg på den omoraliska skalan, men piloter och kabinpersonal är inte burhöns så jag har svårt att känna medlidande.

Nu över Kristi himmelsfärd åker vi till exempel till Warszawa med ungerska Wizz-air. En favorit i repris. Jag var där första gången för fyra år sedan. Jättefin stad och liksom Berlin full av spännande, och ofta tragisk, nutidshistoria. Annars är min polska favoritstad so far Gdansk. Ett perfekt sommarresmål, nära till många finns stränder. Direktflyg dagligen från Skavsta med både Ryan och Wizz.

Gdansk bjuder på coola båtar, intressanta museer och mycket mer.

Förutom redan nämnda är mina topp tre resmål från Skavsta (går även bra flyg från Arlanda): Belgrad, Kiev och Bukarest. Belgrad var Jugoslaviens huvudstad under min uppväxt, numera Serbiens. Av 90-talets bombningar syns fortfarande spår och staden är överlag ganska sliten, men människorna är oerhört vänliga och maten toppklass överallt. Den perfekta blandningen av syd och öst. Rejält men inte stabbigt, och många bra internationella kök.

Belgrad, slitet men vackert

Kiev är mera ”typiskt öst” i sin kosthållning och arkitektur. Har bara besökt staden i ett knappt dygn men vi åt typ sju sorters späck och korvar som sköljdes ner med nybakt bröd och en halv karaff vodka, som ingick i menyn, som i sin tur kostade en knapp hundring per person. ”Men det är väl krig där? Dit kan man ju inte åka!” invänder säkert någon. Ok, jag har inte blixtkoll på det nuvarande läget, men det ska påpekas att Kiev ligger en bra bit från Krim och när jag var där för två år sedan var enda tecknet på att landet är i krig en gigantisk affisch med texten ”Frihet är vår religion” (Ett diskret sätt att säga ”F-ck Ryssland”).

En ljum sommarkväll i Kiev. Fullt med folk på gatorna och picknick vid Majdan

Bukarest besökte jag första gången i somras och det blev en glad överraskning. Perfekt utgångspunkt för en rundresa i vackra Rumänien, men har man bara en helg duger det gott att bara hänga i Bukarest också. Och nej, det finns inga romska tiggare i Rumänien, om nu någon oroar sig för det.

Utsikten från Ceausescus monstruösa palats i Bukarest. Resten av staden (den han inte rev för att bygga palatset) är mer småskalig och mysig
Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •