GALA magasin
You Are Reading

Vem är vegetarian och vem älskar kött? Här är kungafamiljens favoriträtter…

0
Kungligt

Vem är vegetarian och vem älskar kött? Här är kungafamiljens favoriträtter…

Drottning Silvia och kungen

Matlagning har alltid varit ett stort intresse hos flera i kungafamiljen. Här är vad familjen helst äter och lagar  – när de själva får välja.

Drottning Silvia och kungen
Drottning Silvia och kungen.

Kungen:
Kungen avslöjade sina två favoriträtter för ett par år sedan och det var en historisk och en klassiker.
– Den första är “Tullgarnspaj”. Den har förändrats genom åren. Ursprungsreceptet är en riktigt tung historia. Den gjordes till Gustav V. Han var ju lång och smal så de gjorde den extra näringsriktig för honom så att han skulle överleva att par år till, skojade kungen och fortsatte:
– Den innehåller allt från kyckling, kalvbräss, grädde och mycket “mojj”. Det är en tung historia men oerhört god.
Och så har kungen en favoriträtt till:
– Jag älskar fiskgrytor. Det kan du variera i det oändliga. det är både nyttigt och gott.
Drottning Silvia:
Drottningen är oerhört noga med vad hon stoppar i sig. Hon äter – allt i lagom mängd – så inte undra på att drottningen haft samma midjemått i alla år. Favoriträtten är fisk – lagad av kungen!
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Prins Carl Philip:
Prins Carl Philip gillar de mesta typer av mat. Han är kunnig och har säkert lärt sig en del om mat och smak genom, speciellt som jurymedlem i Årets Kock. Hemma blir det vegetarisk mat eftersom Sofia inte äter kött, men om prinsen själv får välja äter han en köttbit, gärna på favoritrestaurangen Griffins Steakhouse i Stockholm.
Prinsessan Sofia:
Prinsessan Sofia har varit vegetarian i åratal, långt innan hon träffade prinsen, Hon älskar tofu i alla dess former. Speciellt tofupuffar faller henne i smaken. Sofia gillar asiatiska smaker.
Prinsesan Madeleine och Chris
Prinsessan Madeleine och Chris.

Prinsessan Madeleine:
Prinsessan Madeleine älskar fisk och skaldjur. Så pass att hon firat en av sina födelsedagar på favoritrestaurangen Wedholms fisk i Stockholm. Favoriträtten nummer ett lär vara räksallad med avokado.
Chris O’Neill:
I tv-programmet “Skavlan” avslöjade Chris att han är en riktig fena i köket. Han går gärna till matmarknaden och köper färska råvaror, för att sedan tillbringa timmar av matlagning i köket. Chris paradrätt är Spagetti Aglio olio, alltså pasta med vitlök, olja, hackad persilja och chili. Vintertid föredrar han att laga mustiga soppor.
Kronprinsessan Victoria 40 år
Kronprinsessfamiljen.

Prins Daniel:
Prins Daniel är hälsan själv och med ett förflutet som PT är han nog med vad han äter. Hamburgare och korv är till exempel big no no, men när prinsen ska festa loss blir det kött och potatisgratäng som är Daniels favoriträtt.
Kronprinsessan Victoria:
Kronprinsessan har själv berättat att hon inte är någon hejare i köket och när hon träffade Daniel blev det mycket pasta och italiensk mat. Under tiden tillsammans med Daniel har dock pastan bytts ut mot mer grönsaker. Dessutom är kronprinsessan glutenintolerant. Idag är favoriträtten grön ärtsoppa som hon gillar så mycket att den serverades på parets bröllopsmiddag. Prins Daniels mamma Ewa lagar också en god kålpudding som kronprinsessan lär vara mycket förtjust i.
Favoritgodis och desserter:
Kungligheterna är bra på att hålla igen som synes men visst gillar de också sötsaker. Prinsessan Madeleine lär älska franska makroner, Prins Daniel gillar vaniljglass med chokladsås. Drottningens favoritsötsak är geléhallon och till jul varje år bakar hon sin tyska spritkaka med frukt.
 

Foto: Stella Pictures, Jonas Ekströmer, Kungahuset.se, 1 Youplay
Källa: Svensk Damtidning, SVT

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •