GALA magasin
You Are Reading

The city of Florence

0
Blogg - Mercedes Murat

The city of Florence

Florens är en underbar stad och är du intresserad av konst och kultur så är detta ett perfekt resmål, för att inte tala om god mat och gudomliga viner. Det här var min tredje vistelse, och det blir definitivt fler resor hit framöver. Det vilar en spännande mystik över staden och runt varje gatuhörn finner du spår av renässansen. Under mina 2 veckor där ställde jag ut min konst på Florence biennale of Contemporary art 2019. På förmiddagarna innan utställningen hann jag besöka hantverkare, konstnärer, museum och jag fann inspiration av att bara vandra runt i den här underbara staden.  Några glimtar av mina upplevelser ser du i  filmen nedan.

På gatorna springer man på flera fantastiska street artists som arbetar med bland annat krita. Här är Tomoteru Saito som påbörjat dages verk Mona Lisa. Kolla in hans instagram på  www.intagram.com/tomoterusaito

AGOSTINI DESSI, en av Florens bästa mask makare. Han har tillverkat masker i papier maché och läder sedan 1973. Maskerna har tillverkats bland annat för teater, film, festivaler och Venedig karnevalen. Sedan 1997 har även hans dotter Alice ( på bilden nedan) arbetat med att hålla den här hantverks traditionen vid liv. En ateljé ni bara måste besöka, och är du intresserad av att lära dig mer om detta hantverk, håller dom kurser inom området.

TRECENTESCO FIORENTINO En mysig ateljé där dom arbetar med förgyllning och dekormåleri.

Familjeföretaget Maselli öppnades först 1955 i Florens av Paolo Maselli. Produktionen omfattade främst antika tryck och konsthantverk. Paolo överlät senare passionen för detta arbete till Gabriele, hans son, som har ägt företaget sedan 1979. Gabriele gick på Palazzo Spinelli School of Art och tog examen i restaurering. Han har färdigheter i guldförgyllning, ramrestaurering och träsnideri. Om du som jag älskar vackra unika ramar så är det här platsen att besöka.

På en bakgata bortanför myllret av turister sprang jag på Da Vinci Experience. Inne i 1200-talskyrkan Santo Stefano al Ponte presenterades Leonardo da Vincis målningar, teckningar och uppfinningar på stora bildskärmar, och i form av modeller i verkligen storlek. Mitt i kyrkan, uppe under loftet, hängde till exempel en nio meter lång vinge, som var en av Da Vincis idéer om människans framtid i luften bland fåglarna. Det här blev en helt fantastisk upplevelse då jag var helt ensam inne i kyrkan.

I mitt nästa inlägg kan du läsa om min kommande utställning “ZORN MÖTER MURAT”.

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •