GALA magasin
You Are Reading

Snart i solen!

0
Blogg - Nicole Schulman

Snart i solen!

Så här hoppas vi att stränderna ska se ut! (Foto: Jenny Carlsson)

Nu är det bara en vecka kvar till årets solsemester: 11 dagar på Bali. Normalt brukar jag komma iväg på den årliga vinterresan lite senare, mest på grund av praktiska skäl. Över nyår är alla flyg och hotell fullare och dyrare, och det hela kräver lite mer framförhållning än jag brukar kunna uppbåda. Men nu ska vi iväg för att fira en väninna som fyller år i början av januari, så det passade bra att kombinera med nyårsfirande. Hon har varit på Bali förut och ville gärna åka dit igen. Jag vill ha d-vitaminpåslag och pricka av ett nytt land. Tredje väninnan vill titta på komodo-varaner, så vi gör en utflykt till Komodo nationalpark också.

Jag trodde det skulle vara hyfsat okontroversiellt att åka till Bali, men aldrig har jag fått så många ”Men det är ju livsfarligt!”-utrop och länkar som stärker detta påstående. Om den jäkla vulkanen som ryker då och då förstås. Men enda faran med den är ju om röken stör flygtrafiken, och det får den gärna göra när vi är på väg hem, men inte dit, tack. Om giftig sprit, men det är tydligen bara på närliggande Giliöarna som den finns. (Fan trott. Jag håller mig till öl) och om människoätande ödlor. Men jag tänker att om inte jag bråkar med dem så bråkar inte de med mig, och så får man med sig en guide med en träpinne (!) ifall de skulle börja bråka.

Den här rätt nypublicerade artikeln om att stränderna på Balis västkust, just där vi ska vara, översvämmas av sopor är desto mer oroväckande. Nåja, det finns i alla fall pool på hotellen. Här hemma har vi i värsta fall ruttnande tång och algblomning. En tsunami av sopor känns som ett betydligt värre naturfenomen!

Som om detta inte vore nog så länkas man via artikeln ovan vidare till ett avslöjande om att turister på Bali luras äta hundkött i tron att det är kyckling, och inte nog med det. Det är i många fall också cyanidförgiftat kött, då man avlivat hundarna med cyanid. Hur vidrigt och korkat kan det bli?! Är tvungen att googla vidare på ämnet och finner då att man sedan avslöjandet gjordes i somras har förbjudit hundkött på Bali. Om det sedan efterlevs eller inte får man väl se, så jag tror vi håller oss till mer välrenommerade restauranger för säkerhets skull. Synd att det ska vara så. I till exempel Thailand får man ofta den bästa maten från enkla hak på gatan.

Som en försmak på resan bevistade jag förra helgen ett julfirande på indonesiska ambassaden på Lidingö. Sällan har jag känt en sådan julstämning. Det bjöds generöst på supergod indonesisk mat (ingen hund), luciatåg, julsånger på tre språk och ett uppförande av julevangeliet med indonesiska ungdomar. Ambassadörens tal om att ta till oss julens budskap om kärlek och gemenskap oavsett religion och härkomst gick rakt in i hjärtat! Om alla indonesier har den fina inställningen tror jag vi klarar denna resa galant. Håll nu tummarna för att ingen vulkanaska skymmer solen för oss!

Hjärtligt och trångt när indonesiska ambassaden i Stockholm firade försenad lucia
Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •