GALA magasin
You Are Reading

Se Medelhavet från en annan vinkel i höst

0
Blogg - Nicole Schulman

Se Medelhavet från en annan vinkel i höst

Så här års skulle jag vilja klona mig i två. En Nicole som sitter hemma i Stockholm och njuter av att hösten äntligen är här. Jobb och svampplockning måste hinnas med men också långa middagar, utekvällar och promenader. Lägenheten förvandlas från varmt fängelse till den hemtrevliga borgen där alla kan samlas. Äntligen slut på planer med alternativ A, B och C beroende på väder. Gryta på spisen och rödvin i glasen, därmed basta! Sen kan man smågnabbas om vilken bar man eventuellt ska fortsätta kvällen på, men det är småpotatis jämfört med sommarens metrologiska utmaningar.

Å andra sidan skulle en Nicole gärna få resa runt på heltid så här på höstkanten. Inte i Sverige, men allt strax söder om oss är nu perfekt för den som inte älskar när kylan äntligen biter en i kinderna. Ju senare på hösten desto längre söderut är den enkla grundregeln. En jobbresa till Cannes och en nöjesresa till Madrid är redan inbokade. Så här års behöver man till skillnad från på vintern inte resa långt för badväder. Hela norra medelhavet är perfekt i oktober, medan Turkiet och Israel kan behålla värmen ända in i november.

I skrivandets stund sitter antagligen de flesta ressugna redan med sin höstlovsbokning till spanska eller franska solkusten, men som vanligt ser jag det som min självpåtagna uppgift att vidga era vyer. Här kommer alltså tre höstresetips som inte ligger i Italien, Frankrike eller Spanien:

St George Square i Maltas huvudstad Valletta

Malta – 26 grader just nu (Valletta). Olidligt hett på sommaren men nu perfekt väder för att orka upptäcka öns alla historiska lämningar och inte bara flyta omkring i det kristallklara vattnet. Bo i den vackra huvudstaden Valletta, alltså i gamla staden, resten av bosättningarna är mest turisttrams med ofta riktigt dålig mat. I Valletta kan man däremot hitta gastronomiska pärlor. Engelska är officiellt språk här så man behöver inte ens damma av något gammalt skolspråk.

Strandpromenaden i Saranda. Smockat på stranden men lagom glest med folk på restaurangerna bredvid.

Albanien – 25 grader just nu (Saranda). Detta übertrevliga land lider av en överetablering av turister sommartid, men jag antar att det är perfekt så här års. När jag var där mitt i sommaren krävdes det skohorn för att komma ner på de vackra stränderna, men alla var lika glada och vänliga ändå. Detta är landet där du äter världens bästa skaldjur för inga pengar alls. Här pratar alla alla språk trögflytande, till och med svenska i vissa fall. Och gör de inte det vill de gärna hjälpa dig ändå.

Jag nöjd på en av många strandbarer i Tel Aviv, en oktoberkväll för några år sedan

Israel – 29 grader just nu (Tel Aviv). Ett ständigt favoritresmål som ju har allt: Kultur, historia, stränder, god mat och trevliga invånare. Aldrig för mycket turister men däremot olidligt hett stora delar av året. Oktober till april skiner solen lagom mycket för att man ska orka resa runt och se allt. Ett besök i Jerusalem är naturligtvis obligatoriskt för den som är det minsta historieintresserad. Varning för att äta hummusen. Den kommer aldrig att vara lika god någon annan stans!

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •