GALA magasin
You Are Reading

Rapport från vackra Sommarsverige

0
Blogg - Nicole Schulman

Rapport från vackra Sommarsverige

Svag krona, klimatångest och en naiv tro att förra årets värmebölja skulle upprepa sig gjorde trenden Svemester (aka Sverigesemester) stor på nolltid. I mitt fall berodde årets hemmasemestrande mest på dålig framförhållning, och tidigare nämnd vurm för småstäder. Svemestern inleddes med ett par våldgästningsstopp. En natt hos väninna i Dalarna och en hos kollega utanför Arboga. Våldgästning är en fin gammal tradition men med ålderns rätt orkar man inte mer än ett par nätter med sovsäck och extrasäng, så sen blev det tre nätter på hotell i Kristinehamn och dagsbesök hos vänner i Värmlandsregionen.

Nästa avstickare blev norrut med slutmål Höga kusten och hotellet med samma namn. Hyfsat lätt att hitta till: Ta E4:an norrut i ca 45 mil. Ta första till höger efter Höga kusten-bron. Framme! Här börjar även vandringsleden med samma namn, men vi nöjde oss med att gå en slinga på några kilometer och sedan ta bilen upp till Skuleberget och fortsätta sommarens bergsbestigningstema. Vackra vyer även här om än inte lika spektakulärt som Slovakien. Ingen pizza fick man på toppen heller. Våfflor var utlovat men väl uppe i toppstugan var våffelväntetiden tydligen nästan en timme, så jag fick nöja mig med kladdkaka. Tog igen detta på vårt nästa stopp: Hotell Knaust i Sundsvall på vägen hem. Där fanns det våfflor på frukostbuffén. Vilken lycka!

Här kommer några illustrerade tips inför nästa års sommar- (eller varför inte höst-?) resa på hemmaplan.

I Flogberget utanför Smedjebacken har det brutits järn sedan 1600-talet. Med guide och hjälm får man gå in i bergets iskalla innanmäte, men dagbrotten kan man utforska på egen hand.
I Kristinehamn finns förutom den vackra ån även prisvärt boende, Värmlands kanske bästa italienare och smarriga drinkar för inga pengar alls. Det roliga var att personalen alltid var lika frågande när jag pekade på tavlan och skulle beställa någon av de innovativa skapelserna. Det är nog frånvarande chefer som sätter drinkmenyerna!
Skuleberget mellan Ö-vik och Härnösand är en lagom vandringstur för ovana bergsklättrare. Vi tog den branta vägen upp och den flackare ner. Hela utflykten gick på ett par-tre timmar inklusive fikapaus på toppen.
Hotell Höga kusten i all ära men Björkuddens hotell på andra sidan bron är ännu vackrare beläget, och här finns även strand och klippor att bada från. Delvis inhyst i vacker 1800-talsbyggnad.
Ska man besöka Sundsvall, och det tycker jag man ska, även om den inte riktigt känns som en småstad, ska man bo på Hotel Knaust. Jag säger bara: våfflor till frukost!

 

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •