GALA magasin
You Are Reading

Prinsessan Estelles dopdag – se härliga minnesbilder!

0
Kungligt

Prinsessan Estelles dopdag – se härliga minnesbilder!

Idag är det nio år sedan prinsessan Estelle Silvia Ewa Mary döptes i Slottskyrkan. Officianter var ärkebiskop Anders Wejryd, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark samt domprosten i Stockholm, Åke Bonnier. Här bjuder vi på några på några fina minnesbilder – och film – från prinsessan Estelles dopdag.

Dopklänningen

Prinsessan Estelles dopklänning bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906. Dopklänningen har även burits av Gustaf Adolfs syskon (Sigvard, drottning Ingrid, prins Bertil och Carl Johan) samt av prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas barn, det vill säga Prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina och Kungen. Dopklänningen bars också av kronprinsessan Victoria samt av prins Carl Philip och prinsessan Madeleine.

Dopfunt

Dopfunten tillkom i samband med att den nya slottskyrkan i slottet Tre Kronor byggdes i slutet av 1600-talet. Karl XI beställde en ny dopfunt i silver som skulle bli en av hans gåvor till den nya kyrkan.

Dopvatten

Dopvattnet hämtades från en källa på Öland. Detta är en tradition som kungaparet inledde och kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine har alla döpts i källvatten från Öland.

Faddrar:

Prinsen av Oranien, Prins Willem-Alexander av Nederländerna.

Kronprins Haakon av Norge.

Kronprinsessan Mary av Danmark.

Prins Carl Philip

Anna Westling Söderström

Blomsterdekorationer

Slottskyrkan och Kungliga slottet smyckades med blomster i vitt och ljusgrönt. Som kontrast till kyrkans överdådiga barockinredning i grönt och guld ska blomsterarrangemangens doft- och synintryck återskapa växande lantliga rabatter och skapa en skir och krispig känsla.

Florist och hovlakej Claes Carlsson, även ansvarig för blomsterarrangemangen vid Kronprinsessparets bröllop, vill föra in naturen i kyrkan, och har använt sig av följande blomster: bok, luktärt, liljekonvalj, rosenskära, mariaklocka, husarknappar, akleja och äppelblomma.

Vapen och monogram

Vapen och namnchiffer för H.K.H. Prinsessan Estelle, hertiginna av Östergötland.

Vapnet har fyra fält och en hjärtsköld och är krönt med en prinsesskrona. De fyra fälten visar Lilla riksvapnet (fält 1 och 4), Folkungavapnet (fält 2) samt Östergötlands vapen (fält 3). Hjärtskölden visar ätten Bernadottes vapen.

Namnchiffret består av initialen E krönt med en prinsesskrona.

Krona och Serafimerorden

Vid dopfunten låg prins Oscar (II):s furstekrona på ett blått sammetshyende och Serafimerordens tecken i form av en kraschan samt Serafimerordens ljusblå band med ordenstecken.

Kronan tillverkades 1844 till dåvarande prins Oscar (II) inför hans pappas (blivande Oscar I) kröning. Kronans juveler hämtades från Skattkammaren.

Prinsessan Estelle dop

Här kan du även se en filmklipp från dopet:

 

Foto: Jonas Borg/Kungahuset

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •