GALA magasin
You Are Reading

Mello-debutanten Jonas Gardell till GALA: "Jag har faktiskt tackat nej sju år i rad"

0
Intervju

Mello-debutanten Jonas Gardell till GALA: "Jag har faktiskt tackat nej sju år i rad"

Jonas Gardell

I kväll gör Jonas Gardell debut i Melodifestivalen och i en intervju med GALAs reporter Pär Jonasson berättar han bland annat om låten, sina chanser och hans favoritmello-låt …

Berätta om din låt Det finns en väg!
– Det finns tre kategorier av artister i Melodifestivalen: de mycket unga, de mycket gamla och de galna artisterna. De mycket unga artisterna är ett passerat stadium för mig, måste jag motvilligt erkänna. De två övriga två kategorierna skulle jag kunna pricka, men jag lämnar ”de galna” åt Edward Blom och Robert Gustafsson… Ärligt talat så gör jag ingen plojlåt utan en väldigt allvarlig låt, som jag ju har gjort några stycken. Den handlar om tröst, om att det finns en väg ut. Att det här inte är slutet, att du inte är ensam. Dom som behöver den här låten kommer att ta den till sig.
Har du drömt om att få vara med som artist i Melodifestivalen?
– Nej det kan jag inte påstå; jag har faktiskt tackat nej sju år i rad. Däremot är det ju en värld jag har levt i eftersom jag ju varit programledare och har gjort schlagerskolan tre gånger, och dessutom skrivit musikalen och filmen Livet är en schlager. Jag är ju i ”melodifestivalindustrin” och älskar den för dess blandning av allvar och galenskap. Men i år passade det för mig, av många skäl.
Vad tror du om dina chanser?
– De lite äldre artister som har gått till final, som Owe Thörnqvist och Hasse Kvinnaböske, har haft riktigt glada låtar, men det har ju inte jag. Den här låten borde egentligen inte ha en chans.
Skulle den funka i Eurovision?
–  Jag har bokat in en USA-resa som krockar med mina eventuella åtaganden i Eurovision… Men det är såklart ett kärt besvär om jag måste avboka den.
Vilken historisk melodifestivallåt önskar du att du själv gjort?
– Herreys vinnarlåt Diggiloo diggiley från 1984. Det är en riktigt bra schlager med en av de bästa tonartshöjningar som någonsin gjorts.
Av: Pär Jonasson
Foto: Stella Pictures

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •