GALA magasin
You Are Reading

Marie Göranzon återförenas med Dan Ekborg: "Han har funnits med i mitt liv sen vi var unga"

0
Musik & Teater

Marie Göranzon återförenas med Dan Ekborg: "Han har funnits med i mitt liv sen vi var unga"

Marie Göranzon, Dan Ekborg,

50 år in i sin karriär debuterar Marie Göranzon, en av landets absolut mest välmeriterade skådespelare, på Kulturhuset Stadsteatern. Först i Svärmor kommer, premiär på Klara Soppteater 17 oktober. Därefter i Besök av en dam, där hon återförenas med Dan Ekborg, med premiär på Stora scenen 9 mars 2018.
– Jag kommer med stor glädje till Kulturhuset Stadsteatern. Det verkar blåsa friska fläktar vid Sergels torg och det är väldigt roligt att få möjlighet att byta arbetsplats när man kommit upp i åren. Det känns stimulerande att få börja arbeta på Kulturhuset Stadsteatern Jag är glad att jag fick det här erbjudandet och jag ser fram emot det här, säger Marie Göranzon.
– Det ska bli väldigt kul att jobba ihop med Dan igen. Vi har pratat om att spela ihop på Stadsteatern i flera år men det är först nu som vi båda kan. Dan är mitt hjärta väldigt nära. Han har funnits med i mitt liv ända sen vi var unga. Att nu få återförenas med Dan på scen, Stora scenen på Stadsteatern dessutom, känns oerhört roligt, säger Marie Göranzon.

Marie Göranzon, Dan Ekborg, Ulf Brunnberg, Monica Dominique, Niklas Strömstedt
Marie Göranzon och Dan Ekborg deltog även samtidigt på
“Stjärnorna på Slottet” tillsammans med Ulf Brunnberg , Monica Dominique och Niklas Strömstedt som sändes 2011.

Marie Göranzon och Dan Ekborg har mötts på scenen två gånger tidigare. Dels som mor och son i Thorsten Flincks legendariska uppsättning av Lång dags färd mot natt (1998) på Dramaten, för vilken Göranzon belönades med O´Neill-priset. Och i Dubbeltrubbel av Marc Camoletti som gick på Vasan 1995-6, där Marie Göranzon spelade frun i huset och Dan Ekborg hennes unge älskare.
Till våren 2018 möts de alltså igen när Marie Göranzon tar sig an praktrollen som mångmiljonärskan Claire Zachanassian i Friedrich Dürrenmatts tragikomiska pjäs Besök av en dam. Dan Ekborg gör rollen som hennes ungdoms stora kärlek Alfred III. Premiär på Stora scenen 9 mars 2018.
– Marie Göranzon är fenomenal. En av Sveriges största skådespelerskor i modern tid. Hon är klassiskt skolad och har gjort alla stora paradroller samtidigt är hon helt orädd inför att bryta konventioner på scenen. Jag är mer än glad över att Marie kommer att arbeta här på Kulturhuset Stadsteatern, säger Anna Takanen, teater- scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.
Och redan i oktober ser vi Marie Göranzon på Kulturhuset Stadsteatern när hon spelar svärmor i  den nyskrivna pjäsen Svärmor kommer! En uppgörelse med den kanske mest avskydda kvinnorollen vi känner till: svärmodern. Marie Göranzon kommer att spela mot sin egen svärdotter Catharina Allvin som också varit med och skrivit manus tillsammans med Lotta Olsson och Lolo Amble. Premiär på Klara Soppteater 17 oktober.  
Marie Göranzon utbildades vid Dramatens elevskola 1964-67 och har därefter tillhört Dramatens ensemble där hon gjort över fyrtio olika roller. Eleonora i Strindbergs Påsk, Nina i Tjechovs Måsen, titelrollen i Fröken Julie, Alice i Strindbergs Dödsdansen är några av de många paradroller Göranzon gjort under sina 50 år på Dramaten. Tidigare i våras gjorde Göranzon sista delen i hennes och Marie-Louise Ekmans trilogi om modern och ålderdomen: Gäckanden, Dödspatrullen och Försökskaninerna,  som spelar även i höst.
Hon har även arbetat på en rad andra teatrar, såsom Scalateatern, Maxim och Vasan, men aldrig på Stockholms stadsteater, numera Kulturhuset Stadsteatern.
Biljetter till Svärmor kommer släpps 13 september kl 12 och till Besök av en dam i oktober/november 2017.
Foto: Stella Pictures
 

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •