GALA magasin
You Are Reading

Hejdå Colombia! Vi kommer gärna tillbaka

0
Blogg - Nicole Schulman

Hejdå Colombia! Vi kommer gärna tillbaka

Jag har varit dålig på att sätta betyg på våra besökta platser under resan, men de låter sig svårligen jämföras. San Andres och Cartagena är de mest fotogeniska. Överallt vyer så vackra att man tappar andan. De femtielva nyanserna av blått hav och vita stränder respektive färgglada hus dekorerade med de sötaste balkonger och blomrankor. Samtidigt är dessa platser de minst typiskt Colombianska. San Andres är mycket Jamaicainfluerat och många av invånarna pratar lika gärna engelska som spanska. Cartagena är å andra sidan mer Kubainfluerat men framförallt som sagt oerhört tillrättalagt. Att kalla det gentrifierat vore en underdrift.

Palmer och blått vatten är två av San Andres usp:ar

Dessa platser är också dyrare än genomsnittet, så här bodde vi på lite enklare men bra hotell. Först på Mar y Sol, som visade sig vara det mest avlägset belägna hotellet på San Andres. Vi trodde att det låg vid flygplatsen men hade nog blandat ihop det med Sol y Mar. Dock tillhandahölls sporadisk skjuts till stränder och stad, samt god middag på hotellet. Två sista nätterna bodde vi på Airbnb på gångavstånd till staden. (Finns bara en egentlig stad på ön.) I Cartagena bodde vi på Casa Real, ett av få ändå hyfsat prisvärda boenden innanför murarna.

Cartagena: Fullt av löjligt snygga hus

I Santa Marta, eller snarare Rodadero, hade vi den bästa utsikten, över en strand vi inte använde (från lyxiga men ganska ljudstörda Tamaca Beach Resort). Utflyktsmöjligheterna var alltför lockande. Dubbla poäng här alltså: mycket att se i omgivningarna men samtidigt en hel del bra shopping, restauranger och hotell både i Santa Marta och i Rodadero, varav den sistnämnda även har lång strand.

Utsikten från vårt rum på Tamaca, som vi lärde oss betyder “stort hus vid stranden” på indianspråk. Passande!

Huvudstaden Bogota där vi började vår resa är så klart ett måste på en fullständig Colombia-resa. Här är maten och klimatet helt annorlunda än vid kusten. Gott men utan fisk respektive svinkallt sammanfattningsvis. Här gjorde vi ett hotellmisstag och bokade Hotel Americano, i tron att det hade rekommenderats oss. I själva verket var det ett annat hotell med samma eller snarlikt namn som åsyftats. I området där detta ligger ska man alltså INTE bo. Det är motsvarande som att bo på nån bakgata kring Centralstationen i Stockholm, men i Bogota… På dagtid bra, centralt läge, men efter 19 är det bara taxi som gäller.

Grönskande väggar är ett vanligt inslag i Bogota

Barranquilla är kanske inte ett “måste”, men skulle jag välja någon av platserna vi besökt att bosätta mig på skulle jag nog välja denna stad. Den är stor nog att rymma allt man kan kräva av en storstad, extremt prisvärd, och välordnad med latinamerikanska mått mätt. Det bästa var ändå hotellet. Helt otroligt att Washington Plaza skulle ha lika många stjärnor som Casa Real eller Americano (3). Nej, i Colombia finns inga mellanting. Jag skulle säga att Washington var ett typiskt, bra 4-stjärnigt hotell, och de andra 2-stjärniga på sin höjd. På de enklare hotellen jobbar max två personer. En trevlig på dagtid och en tröttmössa på kvällar och nätter, medan det på de “finare” hotellen myllrar av personal som gör allt från att ständigt gå runt och städa, visa en till rummen, servera frukost, bära väskor, boka utflykter, you name it. Lyx är prisvärt i Colombia, vilket drar upp slutbetyget till 4 N av 5. Åk hit! är det kortfattade rådet. Nej, det är inte farligt bara man har normalt folkvett. Står man dessutom ut med stundtals hög ljudnivå och påträngande försäljare (främst Cartagena) har man intet att frukta.

Typisk gatubild från Barranquilla. Dels kvinnan som skyddar sig från solen medels paraply. Vi gjorde detsamma. Här är det väldigt varmt! Dels skylten som visar på förbud för häst och vagn. Det förekom annars på många gator. Att se det avancerade motorvägsbro-bygget över floden (i paritet med Östersundsbron typ) på ena sidan vägen och hästkärror på den andra är verkligen essensen av Colombia.
Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •