GALA magasin
You Are Reading

En marknadsskeptikers decembertips

0
Blogg - Nicole Schulman

En marknadsskeptikers decembertips

December innebär högsäsong för julmarknader runtom i Sverige och Europa. Jag har en lite kluven inställning till dessa. Jag älskar ju jul, vinter, mörker, shopping. Borde trivas som fisken i vattnet. Man ser framför sig idylliska små stånd med genuint hantverk, och kanske något värmande gott att äta och dricka, allt under vacker julbelysning med lite musik i bakgrunden. Doft av granbarr, glögg och pepparkaka. Snön som knarrar under fötterna. Men jag glömmer att det finns två saker jag hatar: kyla och trängsel… Så, nej. Jag är inte skapt för julmarknader. Det spelar liksom inte någon roll hur mycket man klär på sig. Att med myrsteg ta sig fram på en marknad, kanske till och med försöka köpa något, gör att man blir kall. Det måste vara över 15 grader för att utomhusmarknader ska vara njutbara, och det är det sällan i Europa i december. Speciellt inte i ”juliga” länder som Sverige, Finland, Baltikum och Tyskland.

Julmarknaden i Prag. Kanske världens mest turistiga stad

Nej, vintern avnjuts bäst antingen med en rask promenad, eller inomhus framför den där varma glöggen eller en kopp annat varmt. Och shoppingen avklaras om inte framför datorn så gärna i stora gallerior på udda tider, så slipper man både folk och kyla.

För den som ändå tycker att de mysiga aspekterna överväger och gärna reser på julmarknadsresa finns här en bra lista på de man inte bör missa. För oss som insett att vi inte är fans av julmarknader gör man nog bäst i att undvika dessa städer under december. Inser att anledningen till att jag har ett rätt negativt intryck av såväl Wien som Prag troligen är att jag bara har varit där i juletider. Måste nog ge dem en andra chans!

Pampig julgran i Tokyo, i november…

För den som har mer än en helg över för decemberresa skulle jag istället rekommendera Tokyo. Väder som en svensk höst men ändå liksom julstämning året om. Julen är ingen stor högtid så det blir inte mer ”hysteriskt” i december än annars. Här är gator och affärer alltid fulla av massa kulörta lyktor och glada musiktrudeluttar, för att inte tala om möjligheterna att hitta bra och udda presenter till ok priser.

Tokyo by night. Bra och festlig belysning året runt
Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •