GALA magasin
You Are Reading

Djur och strand i semesterns första nationalpark

0
Blogg - Nicole Schulman

Djur och strand i semesterns första nationalpark

Costa Rica har 26 nationalparker och de skyddade naturområdena utgör totalt drygt 25 procent av landets yta. Igår var vi i den minsta av dem: Parque Manuel Antonio. Den ligger en och en halv timme med bil från Jaco. Vi var lata och tog hotellets svindyra heldagsutflykt dit istället för att försöka kajka runt i lokalbussar (krävs två olika, med bussbyte i byn Quepos) eller hyrbil. I slutändan blev det nog ganska prisvärt då både transport (med hotellets utmärkta chaufför Kenneth, som också hämtade oss på flygplatsen), inträde och guide till nationalparken, samt en sen men god lunch på vägen hem ingick.

Att gå runt i parken utan guide funkar så klart också men troligen ser man då inte hälften så många djur. Guiderna kan se en syrsa på hundra meters håll. Det är helt otroligt. Vi skämtade om att de måste ha gått runt i parken och limmat fast djurstackarna i början av dan! Sen hade guiden med sig en kikare som han riktade mot djuret, fågeln eller insekten i fråga och alla kunde ta bilder genom linsen. Med min braiga zoom (på riktigt kamera, ej mobil) lyckades jag dock se och fota en del på egen hand också. Kände mig stolt när jag hittade bladskärarmyror helt själv! (Okej, de var överallt) Ett annat lättspanat djur var kapuciner-aporna på stranden där turen avslutades för sol och bad. De mer eller mindre överfaller alla turister och snor allt ätbart.

Apa på stranden med famnen full av stöldgods

Det ironiska är att det är totalförbjudet att ta med snacks in parken, troligen för att man inte ska frestas att mata djuren. Jag fick lämna ifrån mig både chips och nötter som jag tänkt äta på stranden. Sen finns en kiosk där man kan köpa snacks, och på stranden är det fritt fram att smaska, men då kommer som sagt aporna (som inte heller får matas) och snor maten! De kallas passande nog “maffian” av lokalborna fick vi lära oss.

På varsin sida om en liten halvö ligger playa Mauel Antonio och Playa Espadilla Sur. Detta är den senare och rubrikbilden den första. Båda mycket fina, men denna har lite mer strömt vatten. Nåja, det är bara 5-10 meter att gå mellan dem på smalaste stället så man behöver inte välja!
Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •