GALA magasin
You Are Reading

Bra start på Costa Rica-resan i charmiga Jaco

0
Blogg - Nicole Schulman

Bra start på Costa Rica-resan i charmiga Jaco

Meningarna om första stoppet på vår Costa Rica-resa, strandorten Jaco, går vitt isär på onlineforum och i guideböcker. Ett sunkigt höghushelvete som präglas av brott, droger och prostitution, eller dynamisk partystad med bra strand och surf? Alla verkar dock vara överens om att det är väldigt turistigt. Fel, fel, fel. Alla har fel och jag undrar om vi verkligen har kommit till rätt ställe. När man står på den breda, mörka stranden kan man räkna till totalt fyra hus högre än två våningar. Stämningen är lugn och avslappnad utan vare sig alltför mycket trafik eller folk. Vi ser varken droger, horor eller speciellt mycket party. Hamnar mitt i en surfklass för barn när vi promenerar längst stranden, men ser inga mängder vuxna surfare. Stranden är ren och fin att promenera på men har tydligen inte helt rent vatten och starka strömmar så vi badar helst i vår fina hotellpool.

Jag vid hotellpoolen. Bakom mig serveras frukosten till kl 10.30 varje dag. Bra frukost och helt ok tid!

Det är en av fördelarna med Jaco. Detta är det enda stället (nästan) i Costa Rica där man kunde hitta bra hotell till schysta priser. (Länder som inte har fyrstjärniga hotell för under tusenlappen har jag inte mycket till övers för) Oceano boutique hotel ligger tio minuters promenad från stranden och den enda huvudgatan, men det är bra att röra på sig på semestern, och man kan som sagt vila upp sig vid poolen utan att behöva trängas innan man ger sig ut i hettan. Temperaturen är stadigt parkerad på strax över 30 och havsvattnet känns nästan lika varmt när det rullar in över den svarta sanden! Något svalare i poolen som tur är.

En annan fördel är att stranden ligger relativt nära huvudstaden San José, så vi kunde åka direkt hit när vi landade i måndags natt. En och en halv timme med taxi på slingrande vägar, som tur var utan speciellt mycket trafik. Då vi landade sent var delad buss inget alternativ. Det skulle dessutom ha kostat bortåt 40 USD/person och den förbeställda taxin lyckades vi pruta ner till 100. Transport är ingen billig affär här… Som tur är är maten både god och relativt billig. Har just ätit en typisk lokal lunch bestående av ris, bönor, matbanan och något kött till (idag blev det korv) på en så kallad “soda”, enkel restaurang med bricklunch. 50 kr för mat och dryck. Vem minns när dagens lunch i Stockholm låg på den prisnivån? Det är väl nästan en generation bort nu?

Varmt vatten rullar in över Jaco beach. Frodiga kullar omger staden och stranden
Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •