GALA magasin
You Are Reading

Bokakutella Adam Alsing om vilken myt som var roligast att avslöja…

0
Boktips

Bokakutella Adam Alsing om vilken myt som var roligast att avslöja…

Adam Alsing

Adam Alsing, känd från TV-program som Jeopardy, Måndagsklubben, Tur i kärlek, talkshowen “Adam” och nu senast Arga snickaren, samt en välkänd radioröst från framförallt Rix Morronzoo, är svårslagen när det gäller allmänbildning. Journalistpappan Rolf Alsing hänvisade alltid sin vetgirige son till uppslagsverken hemma, och mycket fastnade uppenbarligen.

I boken “Myt eller inte myt – Sant, falskt eller rent struntprat?” har man samlat de bästa påståendena ur Adam Alsings klassiska radiofrågesport Myt eller inte myt, så att du kan häpna, fnissa och kanske lära dig ett och annat på kuppen … Boken passar också som tävlingsmanus på förfesten, i husvagnen, på stranden – eller varhelst tävlingsandan faller på!
GALA fick en intervju med Adam Alsing om nya boken:
Är detta din första bok?
– Nej, faktiskt inte. Jag skrev en bok tillsammans med stjärnkrögare Erik Videgård för kanske tio år sedan. Det var en uppslagsbok med maträtter och ord som har med matlagning att göra: ”Galangal – och 1500 andra ord. Matbok för köket”, hette den.
– Väldigt, väldigt bra och informativ om jag får säga det själv. Många har faktiskt sagt att den är oumbärlig om man gillar att laga mat som kommer från andra länder än Sverige.
Vad handlar den nya boken om?
– ”Myt eller inte Myt” handlar delvis om de där så kallade sanningarna som man fått sig itutad sen man var liten, exempelvis att man skulle få kramp och drunkna om man badade tidigare än en timme efter maten. Ren humbug. Man trodde ju att det var sant och var livrädd om man doppade sig bara trettio minuter efter lunch… Det där satt i länge.
– I boken blandar jag den där typen av myter med riktiga sanningar som låter otroliga, myter som låter sannolika och rena påhitt som låter roliga. Boken kan sträckläsas, som jag vet att folk gjort, men den går även att använda som en tävling. Antingen kan läsaren utmana sig själv eller också kan hen vara programledaren som håller i boken och låter andra tävla mot varandra.
– Det fungerar lika bra på förfesten, bilsemestern eller myskvällen. Men se upp! Myterna tar verkligen fram tävlingsmänniskan i folk.
– När jag jobbade på Radio Rix hade jag varje morgon en tävling mellan Markoolio och Laila Bagge och det blev verkligen ett mycket uppskattat inslag.
Kan du ge exempel på en myt du gillar?
– Ja, bortsett från ovanstående så var det ju, i alla fall för mig och i min värld, livsfarligt ifall nån i klassen stack en med en blyertspenna. Gjorde nån det så fick man mer eller mindre omedelbart blyförgiftning och riskerade en för tidig död… Även detta är humbug. Det är inte bly i blyertspennor. Det är grafit. Ett missförstånd och en myt som avslöjades för flera hundra år sedan, men som ändå dröjt sig kvar i våra medvetanden.
Vilken är den bästa bok du läst?
– Oh, en otroligt svår fråga. Det finns så många ju. Som liten älskade jag Jules Verne, Alexandre Dumas och andra klassiker. När jag var arton år så läste jag Shogun av James Clavell. Jag var vaken tre dygn i sträck, så bra var den. På senare tid har jag tyckt mycket om ”Ängeln på sjunde trappsteget” av Frank McCourt, ”The Underground Railroad” av Colson Whitehead, Paul Beattys ”The Sellout”, ja, det finns så många otroligt skickliga berättare så man hinner inte med alla.
Till sist, vilken myt har varit roligast att skriva om?
– Kanske att män som har influensa blir sjukare än kvinnor som har influensa. Kan det verkligen vara sant – eller är vi män bara gnälligare? Svaret finns i boken (skratt).
Text: Per-Eric Malm
Foto: Semic Press

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •