GALA magasin
You Are Reading

Bildkavalkad från kungafamiljens nationaldagsfirande

0
Kungligt

Bildkavalkad från kungafamiljens nationaldagsfirande

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Daniel

Vilken härlig nationaldag för kungafamiljen och svenska folket! Solen sken då kungafamiljen representerade på olika platser hela långa dagen – och kvällen. De yngsta prinsarna och prinsessorna fick vara med barnvakter  en dag som denna men lilla Estelle åkte lillsessan med mamma och pappa i kortegen från Slottet ut till Djurgården och Skansen och vinkade glatt till alla som stod utmed Stockholms gator, men innan det var dags för firandet på Solliden hoppade hon av vagnen och fick åka hem till lillebror på Haga slott där vi gissar att farmor och farfar satt barnvakt.

Tidigare på dagen välkomnade tusentals glada nationaldagsfirare  kronprinsessan Victoria och prins Daniel till Görvälns slottspark i Järfälla utanför Stockholm. Där höll kronprinsessan ett starkt nationaldagstal i vilket hon bland annat berömde svenska folket för hur de hanterat terrordådet i Stockholm.
– Terror syftar till att skapa rädsla och splittring. Men svenskarna svarade med att visa mod och sammanhållning. Det ska vi komma ihåg och vara stolta över i dag.
– Sveriges nationaldag är en högtidlig dag. En dag då vi känner tacksamhet över att leva i vårt land, med fred och demokrati, öppenhet och tolerans och med viktiga fri- och rättigheter, sa hon och fortsatte:
– Allt detta som borde vara en självklarhet – men som vi aldrig ska ta för givet.
Efter talet satte sig Victoria och Daniel i slottsparken och lyssnade till flera musikframträdanden som de såg ut att uppskatta.
Samtidigt var  kungaparet i Växjö i Kronobergs län. De inledde dagen med att fira jubilerande glasbruket Kosta Bodas 275-årsdag och deltog sedan i nationaldagsfirande i Linnéparken i Växjö där det var kungen som höll ett nationaldagstal.
– I dag, på Sveriges nationaldag, har vi mycket att fira och värna om; Den svenska flaggan. Den svenska demokratin. Det svenska samhället. Ja, allt det som vi sätter värde på i vårt fina land, sa kungen i ett tal.
Samtidigt var prins Carl Philip på plats på Stockholms slott för att öppna slottet. Nationaldagen till ära är entréavgiften borttagen och alla som vill kan besöka slottets olika delar.

– Vi ska vara stolta över Sverige som ett fritt och öppet land, och vi ska fortsätta visa varandra öppenhet och värme. Det är något att tänka på en dag som denna, sade prins Carl Philip och hälsade alla varmt välkomna till Slottet. Prinsen medverkade även vid stipendieutdelningen i teckningstävlingen ”Den tänkande handen” där prinsen deltagit i juryarbetet, vid utdelningsceremonin i Gustav III:s antikmuseum, kungliga slottet. Därefter närvarade prinsen  vid högvaktsavlösningen på Yttre borggården, kungliga slottet.

Under kvällen var hela kungafamiljen samlad vid nationaldagsfirandet på Solliden, Skansen för att uppmärksamma Sveriges nationaldag och senare på kvällen bjöd Kungaparet in representanter för regering, riksdag, delar av den diplomatiska kåren och det offentliga Sverige för en nationaldagsmottagning på Slottet. Kvällen avslutades med tapto på Logården.
Alla såg ut att vara på strålande humör från förmiddag till kväll vilket var roligt att se. Extra kul att prinsessan Madeleines make Chris O’Neill var med i år också.

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •