GALA magasin
You Are Reading

Bernadotte & Kylberg om nya designsamarbetet, vänskapen och papparollerna

0
Kungligt

Bernadotte & Kylberg om nya designsamarbetet, vänskapen och papparollerna

Bernadotte & Kylberg

Igår berättade vi att prins Carl Philip och Oscar Kylberg lanserar en glasögonkollektion för Synsam. För modemagasinet ELLE berättar de hur de hittar balansen mellan jobb och familj.
Det första gemensamma projektet för Bernadotte & Kylberg var en serie skålar och tallrikar gjorda för Gustavsbergs porslinsfabrik. Det har också blivit textil för Åhléns, prisbelönta skålar för Stelton och glas för Zwiesel Kristallglas och mycket annat. Nu har det även blivit glasögon för Synsam. I över ett år har Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg jobbat med sina glasögonbågar. Projektet ligger dem varmt om hjärtat, inte minst för att de själva, båda två, är glasögonbärare.
Här har vi valt ut några frågor och svar från ELLEs intervju med designduon:
Ni får många förfrågningar från olika företag som vill arbeta med er. Varför sa ni ja till Synsam?
– Synsam är väldigt professionella, innovativa och ligger i framkant i sin bransch. Det var väldigt modigt av dem att gå externt, till några som aldrig har gjort glasögon tidigare. Det var ett kittlande samarbete och det var den nerven, det kittlet, som gjorde att vi sitter här i dag, med färdiga produkter, mer än ett år senare, säger Oscar Kylberg.
Hur är det att se sin egen design växa fram, i det här fallet sina egna glasögon?
– Å ena sidan är det en stor glädje och å andra sidan är det en stor känsla av ansvar, säger prins Carl Philip.
Hur är det att se människor bära er design?
– Det är magiskt att se våra produkter användas i hemmamiljöer i alla världens hörn. Om man möter någon på stan som bär vår jacka eller om man kommer hem till någon som till exempel har en av våra vaser. Det är en otrolig känsla!, säger Oscar Kylberg.
Kommer folk fram på stan någon gång och säger något om produkterna?
– Ja, och man blir så glad! Och lite blyg. Och stolt, säger prins Carl Philip.
Prinsens kusin, Oscar Magnuson, är också glasögondesigner, har ni fått några råd av honom?
– En klapp på axeln. Han ser fram emot att se resultatet, säger prins Carl Philip.
Hur kompletterar ni varandra, när ni arbetar?
– Oscar är en väldigt duktig illustratör och mer konceptuell medan jag är mycket mer detaljorienterad. Det som dock är väldigt intressant är att vi ofta byter roller, beroende på vilket projekt vi gör, säger prins Carl Philip.
– Det är pendeln mellan en kreatör och en perfektionist som vi båda växlar mellan. Det är strävan efter den perfekta lösningen som förenar oss. Vi ger oss inte förrän båda är nöjda, säger Oscar Kylberg.
Ni arbetar tillsammans, är vänner privat och nu är ni också familj i och med att du Oscar är fadder till prinsens ena son. Hur mycket umgås ni egentligen?
– Mycket – i olika sammanhang. Jag ser det som en styrka. Vi vet hur den andra mår, både jobbmässigt och privat och det är en trygghet, säger Oscar Kylberg.
 
Vad är viktigast för er är det gäller arbetslivet vs privatlivet, finns det något ni inte tummar på där. Typ som att gå tidigare och hämta på förskolan, att inte jobba sena kvällar eller så?
– Vi är båda väldigt familjekära, vi vill verkligen vara med familjen och våra barn. Så mycket som det bara går. Att tanka energi i hemmet det är jätteviktigt, säger prins Carl Philip.
– Oftast är våra projekt långa, så långa som ett år. Det gör att vi kan planera vår tid och verkligen stämma av hemma med våra respektive så att saker går att lösa, säger Oscar Kylberg.
Hur är ni som pappor?
– Jag hoppas och tror att vi är engagerade, aktiva och kärleksfulla båda två, säger Oscar Kylberg.
– Det är svårt att svara på. Man har ju en önskan, en vilja och en förhoppning om att göra rätt. Men det får ju de, barnen, svara på i framtiden, om det blev så bra som man önskade, säger prins Carl Philip.
Era respektive, stöttar de er i själva designprocessen. Hur?
– Ja, de är ständigt närvarande. Vi gillar att engagera våra respektive i vårt arbete. Ibland får man svar som man vill höra, och ibland får man andra svar (skratt), säger prins Carl Philip.
– Deras kunskap är jätteviktig i olika stadier i designprocessen. Saker som vi inte tänkt på själva kommer ofta fram efter vi diskuterat med dem, säger Oscar Kylberg.
Produkterna kommer att börja säljas successivt under vecka 12 i alla Synsams 432 butiker och på webben i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
 

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •